Dva dobré skutky naráz. Daruj krev, zachraň život a pomoz Elišce

ŠUMPERK - Netradiční odběr krve, který pomůže hned dvakrát, se uskuteční v Transfúzní službě v Šumperku v pátek 8. listopadu. Každý dárce, který v tento den přijde darovat krev nebo plazmu, přispěje částkou 500 korun na léčbu malé Elišky Dorňákové ze Šumperka, trpící závažnými zdravotními problémy. Akci organizuje Nadace Agel s cílem získat nové dárce a podpořit rodinu Elišky.

Eliška Dorňáková potřebuje pomoc s bojem proti zákeřné nemoci. Foto: agel

„Za každého dárce, který přijde v pátek 8. listopadu do Transfúzní služby v Šumperku darovat krev nebo krevní plazmu, daruje Nadace Agel malé Elišce 500 korun,“ uvedla Hana Marešová, místopředsedkyně představenstva AGEL Transfúzní služby.

Myšlenka na charitativní odběr krve se vynořila jako odpověď na dlouhodobý problém nedostatku nových dárců krve. „Chceme tímto způsobem motivovat více lidí k darování krve, které je nesmírně důležité pro záchranu lidských životů. Zároveň chceme ukázat, že i jeden dárcovský úkon může mít dvojí efekt – pomoci zachránit život a zároveň podpořit konkrétní osobu v nouzi,“ říká Lucie Dvořáková z Nadace Agel.

Pomoc Elišce

Eliška Dorňáková se narodila v roce 2016 jako předčasně narozené dítě, lehce nezralé, přibližně ve 37. týdnu těhotenství. Po porodu Eliška vykazovala vážné zdravotní komplikace, byla bledá, apatická, s nízkým svalovým tonusem a nepravidelným dýcháním. Tyto problémy si vyžádaly její umístění do inkubátoru a napojení na kyslík. Lékaři u ní diagnostikovali trombocytopenii a anémii, což vedlo k dalšímu vyšetření magnetickou rezonancí.

Výsledky vyšetření potvrdily závažnou diagnózu – progresivní atrofii mozku, tedy úbytek mozkové tkáně. Tento stav zásadně ovlivňuje Eliščin vývoj, a ve svých sedmi letech zůstává na úrovni ročního dítěte. Rodina Dorňákových se proto snaží získat prostředky na nezbytnou neurorehabilitaci a specializovanou terapii, které by mohly Elišce pomoci v jejím dalším rozvoji. Podpora z darů, jako je ta z plánovaného odběru krve v Transfúzní službě, představuje pro rodinu klíčovou pomoc na této cestě. 

Pokud se nemůžete osobně zúčastnit odběru krve, ale přesto chcete Elišce pomoci dosáhnout na potřebnou léčbu, máte možnost přispět libovolnou částkou na účet Nadace Agel číslo 117343533/0300 s variabilním symbolem 202401, a to do 8. listopadu 2024.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Džemfest
INZERCE
Džemfest