Tři příhody z prodeje nemovitostí: chybějící budovy v katastru i nová šance pro zchátralý dům

Jak probíhá prodej domu, který v katastru vypadá jinak než ve skutečnosti? A je možné během týdne prodat pozemek, o nějž původně nikdo nejevil zájem? Realitní kancelář Mrkni na reality je na trhu již třetím rokem, a tak se její makléři s námi podělili o zajímavé příběhy z každodenní praxe. Jedno mají společné: všechny dopadly dobře.

Pohoďáci z realitní kanceláře Mrkni na reality hledají mezi sebe nové kolegy. Foto: mrkninareality.cz

Mladá realitní společnost přinesla do prodeje a pronájmu nemovitostí svěží vítr, zakládá si na transparentnosti komunikace, osobní péči a férovém přístupu ke každému klientovi. Díky těmto zásadám se jí daří měnit náhled na realitní prostředí a proměňovat ve skutečnost i zdánlivě nesplnitelné realitní sny. 

Jak zchátralý dům nakonec neskončil ve starém železe

Ne každá nabízená nemovitost je v perfektním stavu. To byl případ i pětipodlažního historického domu v centru města, který tým Mrkni reality dostal za úkol prodat.

„Dům léta zůstával v rané fázi rekonstrukce a nikdo se o něj nestaral. Ale i když byl zanedbaný, viděli jsme v něm velký investiční potenciál, stačilo mu věnovat trochu péče a odkomunikovat jeho přednosti,“ říká Michal Kleštinec z Mrkni na reality.  

Po důkladném vyklizení plochy 480 m² o domě realitní kancelář získala co nejvíc relevantních informací a ve spolupráci s architekty, památkáři a stavebními odborníky dohledala veškeré plány a nařízení, aby zjistila, co s nemovitostí půjde a nepůjde udělat. Světe, div se, dům měl brzy vážné zájemce o koupi. 

„Zájemcům jsme dali jasnou vizi, jak by šlo nemovitost zrekonstruovat. Jeden z nich ji plně přijal a okamžitě se pustil do realizace úprav. Proces rekonstrukce jsme mu usnadnili doporučením na interiérového designéra a odborné řemeslníky,“ těší Kleštince.  

Mrkni na reality do domu zároveň našla vhodné nájemníky a nyní jej spravuje.  

Co když v katastru chybí část nemovitosti? I to se dá vyřešit

Hodnotná pozůstalost bývá důvodem k radosti, což ale neplatilo u několika dědiců, kterým do klína spadl rodinný dům. Žádný z nich nechtěl investovat čas ani energii rekonstrukci, a tak Mrkni na reality vstoupila do hry, aby dědice sjednotila a nastavila správnou cenu nemovitosti. Jenže pak přišla nečekaná komplikace.

„Při kontrole dokumentace jsme zjistili, že podoba domu v katastru neodpovídá skutečnosti. Některé budovy v katastru nebyly zapsané,“ popisuje Miroslav Partisch, spolumajitel realitní kanceláře. 

Bylo tak potřeba udělat tzv. pasport budovy (technický dokument obsahující popis a evidenci nemovitosti), což je administrativně a časově náročnější úkol. Mrkni na reality naštěstí spolupracuje s dlouhodobými partnery v podobě geodetů a projektantů, kteří pasport pomohli dát dohromady.  

Zanedlouho byla nemovitost v souladu s katastrálními záznamy a dědicové zásluhou odborné pomoci nemuseli řešit administrativu ani jednat se stavebním úřadem. Díky profesionální prezentaci se pak nemovitost podařilo rychle prodat. Radost měli nejen prodávající, ale i kupující, protože do rukou dostali dům v naprostém pořádku.  

Prodat pozemek na vlastní pěst se nepovedlo. Pomohla až profi prezentace

I v době vysoké poptávky po nemovitostech se stává, že majitel při prodeji „na vlastní pěst“ nesežene kupce. Přesvědčil se o tom vlastník atraktivního pozemku, o který ale nikdo nejevil zájem. A tak po čase poprosil o pomoc Mrkni na reality.

„Opět se ukázalo, jak důležitá je správná prezentace nemovitosti a přístup k široké síti potenciálních kupců. Pro majitele jsme vytvořili komplexní prezentaci s kvalitními fotografiemi a popisem předností pozemku, zajistili jsme pro něj i propagaci na významných realitních portálech nebo sociálních sítích. Nabídku na koupi pozemku dostali také potenciální kupci z naší databáze,“ vysvětluje Michal Kleštinec. 

Výsledek? Během týdne se našel vážný zájemce o pozemek a původní majitel měl radost, že si s prodejem nechal pomoci. 

Potřebujete také odbornou asistenci s prodejem, nákupem nebo třeba správou nemovitosti?

Podrobnosti najdete na webu www.mrkninareality.cz


Přidejte se k týmu Mrkni na reality

Oslovil vás přístup Mrkni na reality? Rádi mezi sebou přivítají nového realitního makléře. Aktuálně hledají nadšence, kteří sdílejí výše zmíněné hodnoty a chtějí být součástí změny, která posouvá kvalitu realitních služeb na vyšší úroveň. Přidejte se k týmu Mrkni na reality a pomáhejte lidem najít jejich nový domov nebo investiční příležitost.

 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček