Šance na dotace nejen pro seniory: Zateplení a fotovoltaika bez složitého papírování

Pro seniory a domácnosti s nízkými příjmy přináší program Nová zelená úsporám Light skvělou příležitost, jak zlepšit energetickou efektivitu svých domovů, aniž by museli hradit vysoké náklady na stavební úpravy. Tento program je zaměřen na rychlé a jednoduché řešení, které pomůže nejen snížit spotřebu energií, ale i zlepšit komfort bydlení.

MAS Šumperský venkov pomáhá se zlepšením energetické efektivity domů. Foto: mas

Pro koho je dotační program určen?

Program je speciálně navržen pro starobní důchodce, invalidní důchodce 3. stupně a nízkopříjmové domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě. Aby žadatelé mohli získat podporu, musejí být vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu, ve kterém mají trvalý pobyt. Důležité také je, že starobní důchodci nesmí vlastnit jinou nemovitost určenou k bydlení. Od 1. září 2024 se program navíc rozšířil i o možnost získat dotaci na výměnu neekologických kotlů za nové, ekologičtější varianty, což umožňuje ještě více snížit energetické náklady domácností.

Na co lze dotaci získat?

Maximální výše dotace byla zvýšena až na 250 000 Kč. Tato částka může pokrýt například zateplení fasády, střechy či podlahy, nebo výměnu oken a dveří. Kromě toho lze část dotace využít na instalaci solárního ohřevu vody, kde stát přispěje až 70 000 Kč, pokud bude instalován nový bojler. K této částce dále mohou žadatelé získat až 150 000,- na výměnu stávajícího zdroje tepla na vytápění.

Mezi hlavní výhody programu patří jednoduchá administrace. Žádosti se podávají elektronicky a MAS Šumperský venkov, z. s. poskytuje pomoc žadatelům s vyplňováním žádostí, zejména těm, kteří nemají přístup k internetu nebo nejsou technicky zdatní. Mimo to, pomáhá žadatele provést celým procesem administrace až po úspěšné ukončení, a to zcela ZDARMA.

Dalším benefitem je, že dotace je vyplácena předem, což znamená, že žadatelé nemusí hradit náklady z vlastních prostředků a čekat na proplacení.

„Od ledna minulého roku jsme s kolegy z MAS Šumperský venkov zkonzultovali více než 600 projektů, přičemž přes 400 žádostí bylo úspěšně podáno“ (údaj k 20. 9. 2024), dodává manažerka MAS Šumperský venkov Božena Navrátilová Mildová.

Tento program je skvělou příležitostí pro nízkopříjmové domácnosti, jak zlepšit energetickou účinnost svého bydlení a snížit dlouhodobé náklady na energie. „Jsem rád, že u nás na Šumpersku podpora směřuje hlavně do venkovských oblastí, kde její potřebu vnímám jako nejpotřebnější,“ doplňuje předseda místní akční skupiny Radim Sršeň.

Pro více informací a pomoc s žádostí se obraťte na MAS Šumperský venkov, z. s.

Na koho je možné se ohledně dotací na energetické úspory obrátit?

Ing. Božena Navrátilová Mildová, 775 757 132, mildova@sumperskyvenkov.cz

https://www.sumperskyvenkov.cz/projekty-dalsi-realizovane-projekty-mas-nova-zelena-usporam-light

https://novazelenausporam.cz/nzu-light/




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček