MAS Horní Pomoraví s projektem MAP podporuje rozvoj dovedností a zájem o techniku u dětí

Od roku 2016 se MAS Horní Pomoraví aktivně zasazuje o zkvalitňování vzdělávání v regionu ORP Zábřeh. Prostřednictvím projektu MAP, který se momentálně nachází ve své čtvrté etapě, podporuje mimo jiné rozvoj dovedností a zájem o techniku u dětí. Letošní ročník Konstruktérské akademie v Postřelmově, který se konal 5. a 6. června, je toho důkazem. Více než 500 dětí z pětadvaceti základních škol si na vlastní kůži vyzkoušelo robotiku, řemeslné aktivity a zábavné vědecké pokusy.

Fyzikální a chemické pokusy. Foto: MAS Horní Pomoraví

"Těší nás, že můžeme dětem otevírat dveře k technickému a řemeslnému vzdělávání a budovat tak jejich zájem o tyto profese," říká Anna Bartošová, ředitelka MAS Horní Pomoraví, která akci ve spolupráci se ZŠ Postřelmov, Svazem průmyslu a obchodu a MAS Šumperský venkov pořádá již počtvrté. Na realizaci akce se přitom podílelo mnoho dalších škol a organizací. Finančně a materiálně akci podporují také firmy jako Dormer Pramet, TDK, Škoda Pars, GalvoTech, Hella Forvia, SHM, WTC Písečná a Pevnost poznání Olomouc. 

Robotika, řemeslo a věda v akci

V robotické soutěži se 36 statečných konstruktérů pustilo do sestavení robota ze stavebnice LEGO Mindstorms EV3, jehož úkolem bylo zdolat předem danou trasu na herním plánu a automaticky umístit hokejový puk na určené místo. "I když to pro některé děti nebylo lehké, s odhodláním a trochou trpělivosti se jim podařilo trasu pokořit," s úsměvem hodnotí Anna Bartošová.

V řemeslné soutěži se proměnily v rukou 30 dětí svěráky a pily v nástroje pro kreativitu. Soutěžní dvojice stavěly mosty s pohyblivou konstrukcí, zatímco mladší jednotlivci vyrobily z připravených materiálů ozdobné tužky a šperky.

Kromě robotiky a řemeslných aktivit čekal na účastníky akce pestrý program plný zážitků. Děti si vyzkoušely vrtání, řezání, výměnu kola na autě, práci s LED světly, zábavné fyzikální a chemické pokusy, práci s elektrickým obvodem, 3D tisk a stavěly vozítka z legendární stavebnice MERKUR. Velkým lákadlem pro všechny bez rozdílu věku se staly projížďky automobilem Tesla a fantastická Tesla Dance show, které zajistila Střední škola automobilní ve spolupráci se společností Forvia Hella.

Dveře k technice a řemeslům se otevírají i pro veřejnost

V odpoledních hodinách si program užily nejen děti, ale i jejich rodiče. "Věříme, že je důležité propojovat formální a neformální vzdělávání a zapojovat do něj i rodiče," zdůrazňuje Anna Bartošová. "Někdy je totiž daleko těžší přesvědčit o významu technických a řemeslných oborů rodiče než děti. Přitom právě v našem regionu jsou tyto profese naprosto klíčové a děti s nimi najdou skvělé uplatnění“.

MAS Horní Pomoraví: Investice do budoucnosti regionu

MAS Horní Pomoraví se dlouhodobě věnuje rozvoji venkova a vzdělávání je jeho nedílnou součástí. Projekt MAP k tomu využívá nástroje spolupráce i strategického plánování a navazuje na cíle, které si průběžně nastavuje. "Věříme, že investice do vzdělání a rozvoje dětí je klíčová pro budoucnost našeho regionu," uzavírá Bartošová.

LEGO robot na soutěžní trase.

Pohyblivý most, který vyráběly soutěžní dvojice v řemeslné soutěži.




INZERCE
Mrkni na reality Mrkni na reality

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
AZ Ekotherm
INZERCE
TV Morava