Bez povolení od července postavíte větší stavbu než doposud. Jaké jsou limity?

Postavit si bez stavebního povolení zahradní domek nebo jinou drobnou stavbu o rozměrech až 40 m²? Teď už to půjde. Jak připomíná realitní kancelář Mrkni na reality, od 1. 7. 2024 vstoupí v účinnost novela stavebního zákona, která dá českým „kutilům“ více svobody.

Profesionální tým makléřů realitní kanceláře Mrkni na reality představuje důležitou novinku z novela stavebního zákona. Foto: mnr

„Mezi drobné stavby budou od července kromě zahradních domků a různých dílen patřit také skleníky, bazény, a dokonce i ploty. Nadále platí, že k jejich výstavbě není potřeba běhat po úřadech. Ale zatímco doteď mohla být zastavěná plocha maximálně 25 m², nově se hranice posune na 40 m²,“ vysvětluje Miroslav Partisch z realitní kanceláře Mrkni na reality

Pokud dodržíte limit 40 m², nemusí drobná stavba projít kolaudací, navíc si ji můžete až na výjimky postavit i „na vlastní pěst“, pouze s přítomností stavebního dozoru. Všechny tyto změny významně zjednoduší život každému, komu se do budování malých přístavků nechtělo jen kvůli obavám z papírování.  

Dlouho diskutovaný stavební zákon (č. 283/2021 Sb) prošel úpravami už v roce 2023, ale platit začne až od letošního července.  

Jedno nadzemní podlaží a podsklepení do hloubky 3 metrů 

Ať si uděláte lepší představu, co všechno spadá do drobných staveb, níže najdete několik konkrétních příkladů. U všech platí, že zastavěná plocha nesmí přesáhnout 40 m² a že stavba může mít maximálně jedno nadzemní podlaží a podsklepení do hloubky maximálně 3 metry

• zahradní domek 

• dílna/kůlna

• bazén

• plot

• opěrná zeď

• skleník

• stavby pro rodinnou rekreaci (pergoly, altány apod.)

• stavby pro soukromé hospodaření

U mobilních domů je limit vyšší  

Hodí se také vědět, že podmínka zastavěné plochy 40 m² se vztahuje pouze na pevné stavby, tedy takové, které jsou pevně spojené se zemí.

Jestliže si pořídíte například maringotku nebo mobilní dům, může zabírat plochu až 55 m², podle nového zákona totiž spadá mezi tzv. výrobky plnící funkci stavby. 

Kupujete pozemek? Pohlídejte si, že všechny stavby mají povolení

Mrkni na reality doporučuje na problematiku povolení myslet už při nákupu pozemku. 

„Může se stát, že původní majitel na pozemku postavil stavbu bez povolení. Kdyby na to úřady dodatečně přišly, odpovídá za nelegálnost nemovitosti nový majitel. Naši klienti každopádně mohou v klidu spát, legálnost staveb ověřujeme za ně,“ dodává Michal Kleštinec, spolumajitel realitní kanceláře. 

  Další informace a kontakty najdete na webu www.mrkninareality.cz.  

Typická drobná stavba.



INZERCE
Mrkni na reality Mrkni na reality

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
AZ Ekotherm
INZERCE
TV Morava