Plynaři roku jsou ze Šumperka. Jsou šikovnější než konkurence z celé republiky

ŠUMPERK, BRNO – Dva šikovní studenti Střední školy řemesel ze Šumperka se můžou pochlubit velkým úspěchem. Michal Končický a Ondřej Chmelař získali první místo v soutěži studentů plynařiny. Klání se uskutečnilo v rámci Stavebního veletrhu v Brně.

Tihle hoši umí myslet hlavou i dělat rukama. Michal Končický a Ondřej Chmelař získali první místo v soutěži studentů plynařiny. Foto: red

„Jsme hrdí na naši školu a na to, že opravdu něco dokážeme rukama. Během soutěže jsme načerpali novou inspiraci. Poznali jsme, jak si stojíme ve srovnání s jinými studenty z Česka i Slovenska a zaujala nás vodíková budoucnost plynárenství,“ okomentovali své vítězství Michal Končický a Ondřej Chmelař. 

Během dne museli soutěžící přesvědčit porotu nejen svými teoretickými znalostmi, ale hlavně tím, co umí vyrobit. Takže se pustili do svařování, lisování měděných spojů nebo připojovali plynový kotel. Druhé místo získali v soutěži zástupci pražské Střední odborné školy Jarov a bronzovou medaili si odnesl tým Střední školy polytechnické Kyjov. 

Plyn nahradí uhlí 

„Čeká nás renesance plynu. Zemní plyn nahradí končící uhlí nejen ve velkých elektrárnách, ale celé evropské plynárenství se připravuje na postupné nahrazení zemního plynu obnovitelnými plyny – biometanem a vodíkem,“ dodal Petr Zajíček ze společnosti GasNet, která byla hlavním partnerem soutěže.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava