Hanušovice společné: oslava kultury, hudby a vzájemného porozumění

V polovině března se Kulturní dům v Hanušovicích stal centrem oslav rozmanitosti a vzájemného porozumění. Akce s názvem "Hanušovice společné" přilákala přes tři stovky návštěvníků, kteří se s chutí zapojili do pestrého programu.

Dopoledne pro děti 

Žáci 7. až 9. ročníků shlédli dokument "V exekuci" a následně diskutovali o problematice zadlužování s Michaelou Vrbovou, sociální pracovnicí z Dluhové Poradny MAS Horní Pomoraví. „Děti i učitelé byli překvapeni, jak snadno se člověk ocitne v dluhové pasti, a jaké praktiky firmy používají, aby člověka, který se ocitl v úzkých, lapili. Mezi posluchači přitom bylo několik dětí, ať už z romské nebo majoritní společnosti, které s následky exekucí společně s rodiči dlouhodobě žijí.

Odpoledne a večer plný aktivit

Odpoledne a večer si návštěvníci vyzkoušeli kreativní dílny, nahlédli do světa virtuální reality, vyzkoušeli si práci zedníka a ochutnali tradiční romská jídla. Například holubky jsou zelné listy plněné mletým masem a rýží s rajčatovou omáčkou, po kterých se jen zaprášilo. Nechyběla ani hudební a taneční vystoupení dětí, Veroniky Kačo a Adána Sáncheze s romskými a španělskými motivy a skupiny Triangl Band s balkánskými, latinskými a romskými prvky.

Besedy a sdílení zkušeností

Součástí programu byly také besedy s Romy, kteří vystudovali a nyní pracují na Hanušovicku. Své zkušenosti sdíleli například Bc. Karel Diro, vedoucí sociální služby, a Světlana Juránková, vedoucí tanečního kroužku pro děti a mladé dospělé ve Starém Městě. "Už téměř dva roky pracuji v MAS Horní Pomoraví jako uklízečka. Jsou tam fajn lidi. Paní z MASky mi zařídila u pana starosty prostory pro taneční kroužek v kulturním domě. Bylo mi dětí líto, protože u nás je to hlavně o fotbalu a pak je tam gymnastika. Spousta dětí se nudilo, ale teď tancují. Z toho mám radost. Od letošního roku taky na částečný úvazek pracuji jako terénní pracovník ve Starém Městě a všechno mě to moc baví", vysvětluje paní Juránková.

Křest publikace Historie Romů na Hanušovicku

Vrcholem akce byl křest publikace "Historie Romů na Hanušovicku", který proběhl pod záštitou starosty Hanušovic Marka Kostky. “Každá akce, která sbližuje lidi a pomáhá utužovat komunitu, mi připadá jako úžasná věc. Mluvit o tom, co nefunguje, není řešení. Je potřeba skutečně něco dělat, aby to bylo lepší. Také proto jako obec řešíme téma dlouhodobě nezaměstnaných, práce s dětmi a komunitou v H-pointu a dnešní program do našich priorit zapadá“, zhodnotil akci starosta.

Akcí "Hanušovice společné" vyvrcholila série aktivit podporovaných grantem z Fondů EHP/Norska 2014-2021 v rámci Programu Lidská práva. Cílem celého dva roky trvajícího projektu bylo usilovat o vzájemné porozumění a propojení komunity. "Mrzí mě, když se „hází“ skupina obyvatel do jednoho „pytle“. Lidé jsou různí a to je dobře. Přála bych si, abychom si z pestrosti prostředí, ve kterém žijeme, uměli vždycky vzít to nejlepší a šířit to dál", uzavírá ředitelka MAS Horní Pomoraví Anna Bartošová.

Více informací najdete na www.mashp.cz, www.hanusovicespolecne.cz, www.facebook.com/hornipomoravi

Projekt Hanušovice Společné LP-HROVA0-028 je financován z Fondů Norska 2014 – 2021.




 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava