Regionální producenti měli u svých stánků pořád plno. Na prvním ročníku akce se jich sešlo kolem dvacítky, přičemž v nabídce nechyběly kromě masových chodů také sladkosti, sýry, pekárenské produkty, lahodné nápoje z místních zdrojů, džemy nebo třeba lyofilizované speciality.
Bohatá nebyla pouze nabídka prodejců, ale také samotný program festivalu. Ten odstartoval kuchařskou show známého šéfkuchaře Romana Pauluse, který ve svých receptech využil místní suroviny. „Návštěvníci se mohli zúčastnit gastronomických workshopů zaměřených na superpotraviny okolo nás nebo domácí pečení chleba. Mohli si projít výstavu obrazů uživatelů centra denních služeb Pomněnka nebo objevovat nově zrekonstruované prostory zámku,“ uvedla manažerka projektu Od Vidlí po vidličku Lenka Ehlerová z MAS Šumperský venkov. A protože k dobrému jídlu patří také dobrá muzika, nechybělo lákavé hudební menu v podání dívčí kapely Vohuba a téměř domácích O5 a Radeček, kteří rozezpívali zcela zaplněné nádvoří zámku.
Jíst kvalitně a zdravě neznamená jíst draze
„Smyslem akce je oslava našich skvělých farmářů a potravinářů, od kterých si můžeme kupovat kvalitní jídlo napřímo, s cenami srovnatelnými s produkty v supermarketech. Během festivalu se o tom návštěvníci mohli sami přesvědčit,“ uvedl za pořadatele předseda Místní akční skupiny Šumperský venkov a náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň.
Akce je vyvrcholením úspěšné iniciativy místních akčních skupin MAS Šumperský venkov a MAS Horní Pomoraví s názvem Od vidlí po vidličku, která se snaží vrátit do školních jídelen lokální suroviny a obecně motivovat k tomu, aby se regionální potraviny spotřebovávaly přímo v místě, kde vznikají. „Chceme přispět k tomu, aby se ve školních jídelnách vařilo moderním způsobem a naše děti jedly kvalitně a zdravě, což nemusí znamenat draze. Líbí se mi myšlenka posunout se od školní jídelny ke školní restauraci,“ vysvětlil Radim Sršeň.
Více informací o projektu najdou zájemci na webu ww.odvidlipovidlicku.cz.
Akce vyvrcholila koncertem oblíbené kapely O5 a Radeček. Foto: Michal Cikryt
Známý šéfkuchař Roman Paulus ugriloval hovězí z Jeseníků. Foto: Michal Cikryt