Prestižní literární festival Svět knihy se neobešel bez účasti šumperských studentů

V polovině května se na Výstavišti Praha Holešovice uskutečnil mezinárodní knižní a literární festival, největší svátek knihy v České republice. Účastnilo se více než 400 vystavovatelů. Z hlediska tématu byl festival výjimečný. Koncept Autoři bez hranic reaguje na současnou dobu, v níž jsou hranice – nejen ty fyzické, ale i kulturní, sociální, sexuální, žánrové či politické – čím dál méně zřetelné.

Studentské show se zúčastnily také šikovné žákyně ze Střední školy řemesel. Foto: rej

V roce 2023 nebyla čestným hostem žádná konkrétní země, ale literáti, kteří pomyslné hranice překračují. Prezentovalo se zde více než 30 zemí světa. Novinkou byla také kampaň „Podporuj svého knihkupce“. Naše škola byla pozvána, aby se aktivně zapojila do premiéry Studentské literární show, na kterou nás pozvala koordinátorka Petra Čiháková. Akci přišly také podpořit Olga Lounová a Nela Boudová. Obě měly povzbuzující slova pro všechny účinkující, Olga Lounová zazpívala i jednu píseň, která měla pomoci účinkujícím setřást trému. 

„Studentské show“ se zúčastnily dvě střední pražské školy, naše Střední škola řemesel Šumperk a jedna vysoká škola, která měla na starost video a zvuk. Na závěr vystoupení zahrála i středoškolská kapela Lasas band. Naše žákyně z KDA2 Sabina Hejlová a Alexandra Horká ukázaly, jak skvěle dokáží svoji školu reprezentovat. Studenti měli ztvárňovat postavy z dvanácti světových literárních děl. Našim studentkám byla přidělena postava Nany podle Emila Zoly. Účes i dobové oblečení se jim povedlo vystihnout skvěle i zásluhou Kateřiny Krmelové. Vystoupení se povedlo a všichni účinkující sklidili zasloužený potlesk.

Kreativní Evropa v Šumperku

V příštím školním roce bude naše škola dále pokračovat se spoluprací s paní Čihákovou, která si vybrala čtyři školy z České republiky pro projekt Kreativní Evropa. Paní Čiháková naši školu navštívila minulý rok v září a oslovilo ji prostředí i naše studijní obory. Pracuje již několik let na projektu Knihy trochu jinak, a proto jí Ministerstvo kultury vyšlo vstříc s novým projektem. Studenti budou vytvářet kreativní práce na témata knih k maturitě. Vybrali jsme jednu naši třídu, aby se do projektu zapojila. K dílům k maturitě budou studenti vytvářet originální autorské práce. Měl by jim pomoci i obor, který studují a propojit tak svoji zručnost, fantazii i studijní dovednosti. Tento projekt je zde poprvé a jsme rádi, že můžeme zastupovat náš kraj.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Džemfest
INZERCE
Džemfest