Smutná zpráva: Odešla výrazná osobnost regionální politiky a špičkový dopravní expert

ŠUMPERK - V ranních hodinách patnáctého listopadového dne zemřel Přemysl Michálek. Výrazná osobnost nejen oblastní politiky, spoluzakladatel Občanské demokratické strany a špičkový odborník na liniové stavby odešel náhle v požehnaném věku 86 let. Michálkova expertní činnost v oblasti dopravy měla celorepublikové renomé.

Přemysl Michálek patřil mezi nejuznávanější odborníky na dopravní stavby v České republice. Foto: archiv

Dlouholetý předseda dopravní komise Rady města Šumperka se narodil v Ostravě, po studiích na technice v Brně dostal umístěnku do Šumperka, kde v roce 1960 začala jeho třicetiletá pouť ve státním podniku Silnice.

V roce 1992 úspěšně kandidoval za ODS do Federálního shromáždění. Po rozpadu Československa působil na Ministerstvu dopravy ČR, následně působil jako poradce ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury a poradce pro Ředitelství silnic a dálnic. I v důchodovém věku byl vyhledávaným a žádaným expertem navzdory střídání vlád. Až do smrti aktivně pracoval a pomáhal nejvýznamějším státním institucím, a to i přes zdravotní problémy, které ho omezovaly v mobilitě. 

Bojovník za obchvat Bludova

Přemysl Michálek se mimo jiné zasloužil o výstavbu obchvatu Bludova, za který dlouhé roky v Praze lobboval. Zahájení této důležité stavby se dočkal, dokončení už ne. 

Angažoval se také v komunální politice a jako dlouholetý člen byl delegátem na několika kongresech ODS. Celý svůj aktivní život prožil v Šumperku, učarovaly mu Jeseníky, které prochodil křížem krážem. Byl vášnivý sportovec, miloval atletiku a basketbal.

Jako jeden ze zakladatelů stál u zrodu Ligy na ochranu zvířat v Šumperku a spolu se Svatoplukem Tomkem a dalšími nadšenými pejskaři založil tradici Šumperského hafana. Ještě letos v září se této oblíbené akce zúčastnil jako člen poroty.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava