Den řemesel přilákal stovky lidí. Šikovní studenti představili v centru města dvacet oborů

Na šumperský „točák“ si v sobotu 17. září i přes nevlídné počasí našly cestu stovky návštěvníků všech věkových kategorií. Přilákal je Den řemesel, akce pořádaná Střední školou řemesel, Šumperk a jednou z nejvýznamnějších firem působících v oblasti modernizací, oprav a výroby kolejových vozidel v České republice Škodou PARS.

Den řemesel se koná v centru Šumperka už sedm let. Pořadatelé se snaží přispívat k popularizaci řemesla zejména mezi dětmi. Foto: rej

Tradiční přehlídka učebních oborů šumperské střední školy se každoročně těší značné oblibě, a to nejen u budoucích středoškoláků, kteří se rozhodují o svém dalším směřování. „Z vysoké návštěvnosti máme samozřejmě velkou radost. Domnívám se, že jedním z důvodů je i to, že nejde o teoretickou prezentaci jednotlivých oborů, ale o názornou ukázku toho, jak vypadají řemesla v praxi. Žáci a pedagogové školy pomáhají příchozím s utvářením představy o tom, co obnáší práce elektrikáře, zedníka, zámečníka, kadeřníka, tesaře, a mnoha jiných. Navíc to dělají s obrovským zápalem a nadšením,“ míní ředitelka školy Irena Jonová.   

Zájemci se měli možnost nejen dívat odborníkům pod ruce, ale pod jejich vedením si mohli některé činnosti sami vyzkoušet. Řada z nich této příležitosti využila a svou manuální šikovnost při vrtání, pájení, frézování, soustružení, svařování a dalších činnostech si otestovala. Málokdo odcházel v sobotu z „točáku“ s prázdnou.

Po šikovných řemeslnících je obrovská poptávka

Na akci, kterou se organizátoři již sedm let snaží přispívat k popularizaci řemesla, dorazili děti, rodiče i prarodiče. Paní Dana přišla se svou čtrnáctiletou vnučkou: „Anežka uvažuje spíše o maturitním oboru, ale vůbec neví, co by chtěla studovat. Proto jsme se přišly podívat sem, jestli ji něco z nabídky oborů Střední školy řemesel v Šumperku zaujme.“

Stejně starý Dan, kterého doprovodili rodiče, už má střední školu vybranou, jen s konkrétním oborem zatím váhá. „Ještě jsem to neobešel všechno, takže rozhodnutý nejsem, ale nejvíc se mi líbilo u truhlářů. Teď jsem byl u jejich stánku a jsem nadšený. Práce se dřevem by mě bavila,“ usmívá se Dan a v ruce třímá vlastnoručně vyrobenou destičku se svým jménem.

Po šikovných řemeslnících je obrovská poptávka. Marně je shánějí zákazníci i zaměstnavatelé. Své o tom ví také jedna z účastnic akce. „Už nějakou dobu se snažím sehnat vodaře a elektrikáře. Vodaře se mi sehnat nepodařilo a elektrikář mi řekl, že může přijít až v lednu,“ postěžovala si paní Martina, která vidí hlavní problém dané situace v tom, že rodiče dávají své děti prioritně na maturitní obory bez ohledu na to, zda je dítě studijní typ či nikoli. Ve stejném duchu se vyjádřili také zástupci jednoho z významných místních zaměstnavatelů, firmy Škoda PARS, která se Střední školou řemesel v Šumperku dlouhodobě spolupracuje, jejich žákům nabízí stipendia, praxe a po vyučení také zaměstnání.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava