Antonín Kapl: Nastartujeme změny k lepšímu

Občanské demokraty vede v Zábřeze do voleb učitel a zkušený komunální politik ANTONÍN KAPL. Proč tvrdí, že zábřežské radnici došel dech a v čem vidí největší rezervy?

Antonín Kapl je zapálený sportovec. Ve volném čase se věnuje například pískání basketbalových zápasů. Foto: AK

Zábřežská ODSka představila řadu ambiciózních projektů – novou sportovní halu, domov pro seniory nebo rekonstrukci kulturního domu. Co z toho je podle vás nejdůležitější?  

Prioritou ODS Zábřeh je zastavit klesající počet obyvatel ve městě a udržet mladé lidi v Zábřehu. Máme v programu dva menší bytové domy určené hlavně jako startovací byty pro mladé rodiny se sníženým nájmem na tři roky. Pro starší generaci plánujeme postavit penzion pro seniory, který bude poskytovat společenské a kulturní vyžití, cvičení, bezplatný internet, rukodělné práce, cvičení paměti, společné nakupování, společné vycházky, výlety atd. Na stadion chceme vrátit veřejné bruslení formou vybudování víceúčelového hřiště a plánujeme dostavbu dětského wellness na bazéně.

Proč se všechny tyhle věci neudělaly už dřív?

Vždy je to o prioritách, které si určí vedení města, na kterém se dohodnou koaliční partneři. Poslední dvě volební období  udává směr a strategii města Zábřeh jednoznačně početně nejsilnější politická strana KDU-ČSL zastoupená v zastupitelstvu.

Všichni straší, že přijdou těžké časy. Kde chcete vzít na výše uvedené projekty peníze? 

Město je na rozdíl od státu v dobré finanční kondici. Chceme využívat vypsaných dotačních titulů, které se hodí na vybrané naše projekty. Naší strategií je také se zaměřit na energetickou soběstačnost a rozvoj komunitní energetiky ve městě. Peníze na tyto projekty se dají čerpat z Modernizačního fondu. Komunitní energetika by měla sloužit také pro zásobování obyvatelstva cenově dostupnou energií, využíváním obnovitelných zdrojů energie. Svaz moderní energetiky připravil pro města a obce praktický manuál, jak postupovat při přípravě projektů komunitní energetiky krok za krokem.

 "Chceme přinést svěží vítr do vedení města"

Kandiduje za vás řada známých osobností ze Zábřeha, ale často nemají zkušenosti s politikou. Není to nevýhoda?

Mám zkušenosti z působení v radě města, ze zastupitelstva, čtyři roky jsem předsedal finančnímu výboru a byl jsem členem kontrolního výboru města. Ostatní kandidáti chtějí přispět svou životní a pracovní zkušeností a přinést tak svěží vítr do zastupitelstva a vedení města.

Proč tvrdíte, že radnici došel dech? V čem jsou podle vás rezervy?

Za posledních 12 let vlády KDU ČSL v Zábřehu se nepodařilo zastavit klesající počet obyvatel města. Opravené chodníky a založené parky jsou jistě hezké, ale tento problém nevyřeší. Chceme klást důraz na realizaci takových projektů, které podpoří rozvoj města a přivedou nové obyvatele.  Nastartujeme změny k lepšímu!

Které místo v Zábřeze máte nejraději?

Zábřeh je plný kouzelných míst, proto je pro mě těžké nějaké konkrétní vybrat.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava