Titul Učitel roku Olomouckého kraje míří na Střední školu řemesel do Šumperka

ŠUMPERK - Už více než deset let oceňuje Olomoucký kraj nejlepší pedagogy s cílem zviditelnit a odměnit záslužnou roli učitelského povolání ve společnosti. Slavnostní předávání letošních cen proběhlo 28. března, symbolicky na den učitelů, tedy v den výročí narození Jana Amose Komenského. Mezi oceněnými kantory nechyběl Petr Doležal ze Šumperka.

Oceněný učitel Petr Doležal (nalevo) je podle svých kolegů příkladným vzorem pro své studenty. Foto: sšřš

„Bylo to tak vždy, ale poslední dva roky zcela naplno ukázaly, že být kantorem není povolání, je to spíš poslání. Americký spisovatel Charles Farrar Browne kdysi řekl, že průměrný učitel vypráví, dobrý učitel vysvětluje, výborný učitel ukazuje a nejlepší učitel inspiruje. Chci všem kantorům, nejen těm dnes oceněným, poděkovat za práci, kterou odvádějí,“ zaznělo z úst Josefa Suchánka, hejtmana Olomouckého kraje.  

Mezi oceněnými kantory byl také Petr Doležal, který tak rozšířil řady tímto titulem ověnčených pedagogů působících na Střední škole řemesel v Šumperku. V minulosti stejné ocenění získala i ředitelka školy Irena Jonová, výchovná poradkyně Marie Holinková a vedoucí učitelka odborného výcviku Vilma Johnová.

Sedmnáct let poctivé práce 

Petr Doležal je na Střední škole řemesel duší stavebních oborů. Pro své žáky i kolegy představuje už sedmnáct let vzor poctivé práce, k níž stále přistupuje s pokorou. Díky svým pedagogickým a manažerským dovednostem se stal vedoucím odloučeného pracoviště v Rapotíně, které vybudoval. Pod jeho vedením a pod rukama jeho žáků se proměnil zchátralý objekt v moderní učební halu splňující vysoké nároky současného odborného vzdělávání.

„Pan učitel Doležal má velký dar motivovat žáky, budovat v nich zdravé sebevědomí, kladný postoj k řemeslu i k pečlivě odvedené práci. Ke každému z žáků přistupuje individuálně. Je nejen učitelem, ale i mentorem a průvodcem,“ uvedla na adresu oceněného pedagoga Irena Jonová, ředitelka Střední školy řemesel v Šumperku.

Petr Doležal.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava