"Obnova ČSSD je těžká mise," říká nová místopředsedkyně strany Daniela Ostrá ze Zábřeha

ROZHOVOR - Rodačka ze Zábřeha Daniela Ostrá je přes své mladí zkušenou političkou. Věcem veřejným se věnovala už jako studentka na místním gymnáziu. Její schopnosti a potřebný drajv neunikl pozornosti kolegů z ČSSD, kteří si ji zvolili celostátní místopředsedkyní strany. Pedagožka na Univerzitě Palackého tvrdí, že ČSSD má šanci na nový život. Jestli má pravdu, ukážou možná už letos komunální a senátní volby.

Jsme nová sociální demokracie. Víme, že jsme udělali řadu chyb. O to usilovněji se je snažíme napravit, říká nová místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá.

Jako místopředsedkyně ČSSD byste ještě nedávno patřila mezi nejvlivnější osoby našeho kraje. Dnes není ČSSD ani ve vládě, ani ve sněmovně, dokonce ani v zastupitelstvu Olomouckého kraje. Ve vašem Zábřehu máte už jen jednoho zastupitele. Nepustila jste se do předem prohrané války v boji za mrtvou stranu? 

Kdybych si myslela, že je strana mrtvá, do vedení bych vůbec nekandidovala. Doma na mě čeká manžel a pes, takže o zábavu bych měla i tak postaráno. Nicméně přiznávám, že slyšet ten výčet neúspěchů je bolestivé. Ale jsme nejstarší politická strana v České republice, s bohatou historií plnou úspěchů. Je dobré připomínat sami sobě i lidem kolem nás, jaké jsou naše kořeny, proč jsme vůbec vznikli a proč má smysl, abychom nadále za ČSSD bojovali. 

Členkou ČSSD jste mnoho let. Měla jste za tu dobu někdy pocit, že to nemá smysl a chtěla jste s politikou skončit?

Takové chvíle přicházejí, ale ty prožívá kde kdo v každé práci nebo činnosti. Když jsem jednu dobu zvažovala, zda má smysl se snažit sociální demokracii někam posouvat, vzpomněla jsem si na generace sociálních demokratů a demokratek přede mnou. V těžkých porodních bolestech se podíleli na budování první republiky. Za svou víru ve svobodu a demokracii umírali v nacistických koncentrácích nebo posléze byli posíláni do komunistických lágrů. Tohle je síla, kterou sociální demokracie v sobě má. Síla držet se svých principů. To, že se nám to v posledních letech tolik nedařilo, je možná jednou z příčin našeho propadu. 

"Slyšet výčet neúspěchů ČSSD je bolestivé"

Vaše nadšení je sympatické, ale jak chcete vést stranu, která už sama nevěří, že má šanci uspět. Čím chcete přesvědčit spolustraníky a čím voliče? 

Právě to do značné míry souvisí s tím, co jsem řekla před chvílí. My si v sociální demokracii musíme ujasnit naše hodnoty pro toto století. Za co chceme bojovat? Tato debata bude možná místy nepříjemná, ale nevyhneme se jí. Lidé nepotřebují jen tak ledajakou sociální demokracii. Lidé potřebují odvážnou a hrdou sociální demokracii, která se nebojí jít do politických střetů a otevírat velká témata. 

Uvedete příklad takového velkého tématu?

Zrovna dnes – roste inflace, lidé se ocitají v energetické chudobě, mladí nemají kde bydlet, pravice připravuje komercializaci zdravotnictví a vláda tráví čas hašteřením s opozicí, kdo bude platit za fotky Schillerové. Na opačné straně barikády zas Andrej Babiš vydírá své voliče, aby mu splnili jeho sen být prezidentem, nebo už tentokrát opravdu odejde z politiky. My, co jsme dostali od voličů flákanec, jsme si teď alespoň uvědomili, co je podstatné. Být lidem opět prospěšní. 

"Vláda dnes tráví čas hašteřením s opozicí, kdo bude platit za fotky Schillerové. Na opačné straně barikády zas Andrej Babiš vydírá své voliče, aby mu splnili sen být prezidentem"

Jak byste mě přesvědčila, abych v podzimních komunálních volbách volil právě ČSSD?

Protože jsme se poučili. Jsme nová sociální demokracie. Víme, že jsme udělali řadu chyb. O to usilovněji se je snažíme napravit. Volba ČSSD je volba jistoty. Jistoty, že můj starosta dá přednost obecním bytům před zájmy developera. Jistoty, že budu mít kam dát dítě do školky. Jistoty, že mi nezavřou moji knihovnu, protože je nadbytečná. Jistoty, že spolky a kluby seniorů budou mít kulturní centrum, kde se mohou setkávat. 

 Vy sama budete letos kandidovat? 

Pravděpodobně kandidovat budu, ale o tom musí rozhodnout členská základna v Olomouci. Tam s manželem už několik let žijeme. Pozorně sleduji i dění v Zábřeze. Žije zde moje rodina a přátelé. A zdá se mi, že se město nikam neposouvá. Je hezké, že máme nový park u rybníku, novou cyklostezku nebo že kostel má opravený zvon. Ale co zásadní investice? Roky senioři volají po novém domově s pečovatelskou službou. Jakou má město strategii k nalákání investorů? Vždyť, když to nadnesu, polovina Zábřežáků pracuje v Mohelnici a druhá v Kauflandu. Jak chcete udržet mladé? Věřím, že se ČSSD podaří v Zábřeze postavit kvalitní tým do komunálních voleb, který na tyto zásadní výzvy nabídne řešení. 

Jaké jsou další vaše cíle v politice? 

Na další cíle teď není čas ani prostor. Obnova ČSSD je těžká mise sama o sobě. Uvidíme za nějaký čas. 

Děkujeme za rozhovor.

Děkuji a srdečně zdravím všechny čtenáře Reje.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava