Do poslední chvíle jsem tomu nevěřil, říká volební skokan Michael Kohajda

ROZHOVOR - Stal se skokanem voleb v Olomouckém kraji. MICHAEL KOHAJDA získal 6579 preferenčních hlasů a ze 7. pozice na kandidátce koalice Spolu skočil rovnou do Parlamentu. Je to úspěch pro celé Šumpersko, které má svého zástupce ve Sněmovně po dlouhých jedenácti letech. Svůj první rozhovor v roli zvoleného poslance poskytl Michael Kohajda naší rejdakci.

Co vás jako první napadlo, když jste zjistil, že vás lidé zvolili poslancem?

Nevěřil jsem tomu. Do poslední chvíle jsem předpokládal, že v Olomouckém kraji bude mít SPOLU tři mandáty a že třetím bude Martin Major.

Doufal jste, že se to může povést, nebo vás zvolení naprosto překvapilo?

Překvapilo mě to. Ještě ve středu jsem o tom debatoval se znalci volebních procedur, přeskočit na zisk mandátu ze sedmého místa prý bylo téměř nereálné. Tak teď už vím, co přesně znamená slovo „téměř“.

Získal jste vysoký počet preferenčních hlasů a ze sedmého místa kandidátky přeskočil hned tři kolegy z koalice Spolu. Čím si vysvětlujete, že jste obdržel tolik "kroužků"?

Já jsem nedělal ani nějakou větší kampaň, měl jsem na sociálních sítích jedno větší video, párkrát jsem byl na předvolebních setkání s voliči. Sice si mnoho lidí myslí, že dnes o všem rozhoduje marketing, ale já jsem od začátku naopak říkal, že konkrétně naši voliči ocení skutečnou práci a její výsledky. Sedm roků se jako radní snažím dělat to nejlepší, co umím, pro Šumperk. Víc jak patnáct roků pracuji pro olomouckou univerzitu. Preferenčními hlasy tedy lidé podle mě ocenili právě moje reálné výsledky.

Je pár hodin po volbách - jaké ve vás převládají emoce? Spíše radost z úspěchu, nebo starosti, co všechno teď budete muset zařídit a změnit, abyste se mohl věnovat práci ve Sněmovně? 

Jsou to spíše starosti. Už nyní jsem pracovně dost vytížený a budu muset udělat velké změny, abych dostál svým povinnostem ve Sněmovně. Ale právě preferenční hlasy jsou pro mě velkým závazkem, takže Sněmovna teď pro mě bude prioritou.

Aktivně se věnujete práci pro město Šumperk, jste členem Rady města a dalších orgánů. Půjdou vaše aktivity v Šumperku skloubit s prací poslance? 

Už jsem mluvil se starostou Tomášem Spurným a chtěl bych mu také touhle cestou poděkovat za podporu. Aktuálně žádnou změnu nechystáme. Musíme vše naplánovat, abych nijak nepoškodil zájmy města a jeho občanů. Lidé ze Šumperka mě zvolili a já v Šumperku zůstávám a budu pro něj dále pracovat.

Jesenicko po letech nebude mít svého poslance. Budete se proto snažit ve Sněmovně hájit zájmy celého severu kraje včetně Jesenicka?

Určitě ano, byl jsem kandidát severu Olomouckého kraje a považuji se i za reprezentanta Jesenicka. 

Už jste přemýšlel, jakým tématům se budete ve Sněmovně věnovat a v jakém výboru či sněmovní komisi byste chtěl pracovat? 

Nad tím jsem zatím neměl čas přemýšlet. Z hlediska mého profesního zaměření bych samozřejmě rád směřoval do oblasti financí.

Co vás teď čeká v nejbližších dnech?

Musím si uspořádat aktuální pracovní náplň. Dohodnout se s kolegy v práci, jak dál, abych vše fungovalo, jak má.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava