Starosta Police Pavel Polách: Chystáme nové stavební pozemky

ROZHOVOR - Obec Police rozhodně nepatří mezi největší vesnice v okrese. Určitě ale náleží mezi ty nejstarší. Jaké to je starostovat ve vsi, kde žije jen několik set obyvatel? Co starostu Pavla Polácha na práci baví, a co ho naopak ubíjí? A jak se dívá na spolupráci se státem? Také o tom je další rozhovor ze seriálu RADOSTI A STAROSTI STAROSTŮ.

Na co jste za poslední dva roky nejvíce pyšný? 

Podařilo se nám s dotacemi pořídit obecní techniku – traktor, vyvážečku, mulčovač, vlečku a podobně. Dále jsme mohli díky novému územnímu plánu zasíťovat 25 nových stavebních pozemků. Po dokončení výstavby sítí a připojení celé lokality na elektrickou rozvodnou síť nabídneme tyto pozemky k prodeji zájemcům.

Jaká věc se naopak moc nepovedla? 

Stále se nám nedaří zlepšovat mezilidské vztahy v obci. Mám čím dál větší pocit, že se všichni tak nějak uzavírají do sebe.

Jaký projekt nebo investici byste rád do příštích voleb ještě stihnul připravit nebo realizovat? 

V současné době máme rozpracován projekt na rekonstrukci technologického zázemí obce, aby se zlepšily možnosti uskladnění obecní techniky. Doufám, že se nám podaří celou akci dokončit do konce volebního období. Dále bych chtěl mít nachystanou projektovou dokumentaci na celkovou opravu střechy na kulturním domě a také projekt na výstavbu chodníku od křižovatky na Klopinu směrem do centra obce. Chtěli bychom také předělat autobusové zastávky.

Jak hodnotíte spolupráci s ostatními zastupiteli, krajem, státem? 

Myslím si, že v zastupitelstvu nám to celkem funguje. Že máme na věci rozdílné názory je normální, ale nejdůležitější je ochota se dohodnout a konstruktivně pracovat na rozvoji obce.

S krajem se spolupracuje dobře. Letos jsme dotáhli směnu pozemků mezi námi a krajem. Šlo hlavně o pozemky kolem komunikací II. a III. třídy, kdy byly některé části silnic na našich pozemcích, a naopak některá obecní zařízení stála na pozemcích kraje.

Na stát a státní správu si všichni stěžují a já je zcela chápu. Vše je čím dál složitější a déle trvá. Pokud něco potřebuji jako obec, tak platí na vyřízení téměř vždy maximální lhůty, ale opačně to musí být hned.

Kdy máte z Vaší práce největší radost a byly okamžiky, kdy jste chtěl se starostováním seknout? 

Největší radost je, když se podaří něco dokončit a nejvíce zahřeje u srdce, když mi někdo poděkuje.

Seknout se starostováním jsem chtěl už mockrát, pokaždé, když se dostanu do takových těch žabomyších válek. Je to ubíjející, zabere to spoustu času a energie, které by se mohli věnovat na užitečnější a prospěšnější věci, které by sloužily všem.

Co Vás ve výkonu funkce za poslední dva roky nejvíce překvapilo? 

Zákony. Mění se a aktualizují tak rychle, že vůbec nemám šanci to všechno sledovat. To je pro naši práci to nejhorší, začnete si něco plánovat seženete dotace a změní se zákon. No a můžete začínat zase znovu.

Šel byste do starostování znovu? Proč? 

Ano. Protože chci ovlivnit rozvoj obce tak, aby se tady lidem líbilo a dobře žilo. A hlavně chci, aby tady chtěly zůstat i moje děti, protože se jim tady bude líbit. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava