Poznámka Pavla Šaradína: Jsou naši starostové zlí?

Olomoucký hejtman Suchánek, člen hnutí Starostové a nezávislí, přišel s novou předvolební kampaní. Chce obyvatelům po čtyřech letech, co je ve funkci, vysvětlovat, co je a co není v kompetenci krajů. Proto vymyslel rubriku ZLÝ KRAJ, která „bude přinášet vysvětlení častých omylů a nepřesností“. Podle pana hejtmana se lidé často pletou a přisuzují někdy hejtmanství takové kompetence, které nemá.

Hejtman Josef Suchánek po čtyřech letech vládnutí začíná lidem vysvětlovat v nové rubrice Zlý kraj, že kraj není zlý. Foto: fb

V prvním díle vysvětluje, že kraj není ten, kdo zvyšuje daň z nemovitostí. Není v tomto případě „ten zlý“, protože výši této daně stanovují obce a města, tedy i starostové. Na zvýšení daní se nyní podílí rovněž stát, který si tuto daň stanovil jako součást tzv. konsolidačního balíčku. Za ni získá do státního rozpočtu zhruba 10 miliard korun. Zde musím připomenout, že „stát“, jak píše pan hejtman, jsou v tomto případě vláda, poslanci i senátoři, kteří balíček připravovali a schvalovali. Důležitou součástí vlády je samozřejmě také hejtmanovo hnutí STAN. Pokud obviňuje „stát“, tak by si měl zamést před vlastním prahem. 

Hejtman ukázal na „zlé“ starosty a starostky

Pan hejtman Suchánek za „zlé“ považuje vedle státu rovněž starosty a starostky, kteří daň z nemovitosti zvýšili. Nikomu není jistě příjemné, když platí více peněz. Ale pokud je hejtman člen Starostů, kteří měli donedávna k samosprávám velmi blízko a podporovali je, nevím, proč v boji za „dobrý“ kraj ukazuje prstem na „zlé“ starosty a starostky. Přitom zejména pro malé a menší obce je daň z nemovitých věcí důležitá, protože tvoří až desetinu jejich daňových příjmů.

Obecně platí, že majetkové daně jsou v České republice nižší než v západní Evropě. Naopak zdanění práce je vysoké a současná vláda ho, bohužel, dále zvyšuje. Dokážu si představit, že právě v této oblasti by mělo dojít k nápravě. Pokud jeden typ daní zvýšíme, měly by se jiné snížit.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
TV Morava