Nová výstava potěší nejen oči. Podívejte se, jak hraje po 50 letech zrestaurovaný orchestrion

ŠUMPERK -  Známá úvodní píseň ze seriálu Chalupáři se jistě vybaví mnohých návštěvníkům nové výstavy šumperského muzea. Waldemar Matuška v ní zpívá "když máš v chalupě orchestrion" a právě těmto jedinečným hudebním mechanismům i jiným hracím skříňkám je nová expozice věnována. 

Ozdobou výstavy je orchestrion, který po dlouhém a náročném restaurování opět hraje. Foto: -vm-

Stejně jako další výstavy šumperského muzea je také tato k vidění zatím pouze online. Muzejníci její trvání naplánovali do 7. února, takže je naděje, že si ji budou moci zájemci prohlédnout na vlastní oči a nejen to, vystavené předměty potěší i sluch. Hrát budou zrestaurované flašinety z pekařovské dílny rodiny Kolbů a k vidění budou i méně známé strojky, konkrétně polyfon a herofon, které na znovuvrácení zvuku ještě čekají.    

Orchestrion se rozezněl po půl století

"Ozdobou výstavy je také orchestrion, který patří k největším v České republice. Po dlouhém a náročném restaurování, zaměřeném na jeho akustické a mechanické části, bude orchestrion téměř po 50 letech opět hrát," uvedla Eva Šebestíková, mluvčí muzea.

Právě při této příležitosti muzeum představuje celou svou sbírku mechanických hracích strojů – automatofonů, nazývaných také jako hrací skřínky a skříně, vytvářejících melodii pomocí mechanických součástí. 

PODÍVEJTE SE NA VIDEO ZÁZNAM ORCHESTRIONU ZDE.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit