Nové kino, kruháč, výstava, filmy, procházky, vyjížďky i „pečakuča“. Osmé dny architektury v Šumperku jsou zde

ŠUMPERK - Už poosmé se Šumperk o tomto víkendu zapojuje do celostátních Dnů architektury. Program začíná v pátek 27. září ve Vlastivědném muzeu vernisáži výstavy o vile Háj, kam povede i nedělní cyklojízda.

Dny architektury a PechaKucha Night nabídnou nabitý a atraktivní program. Foto: šos

V sobotu budou mít Šumperáci poprvé možnost prohlédnout si zbrusu nový, ještě nezkolaudovaný malý sál kina Oko. Na prohlídky naváže přednáška historičky Kristýny Lipenské a ředitele kina Kamila Navrátila o historii stříbrného plátna v Šumperku. 

V soboru vpodvečer začíná také filmová přehlídka Film a architektura. V Oku bude za účasti režiséra Jana Zajíčka promítnut unikátní dokument Architektura ČSSR 58-99. Jedná se o završení mnohaletého projektu, jehož iniciátorem je hudebník a výtvarník Vladimír 518 a jehož součástí je i kniha, výstava a televizní seriál.

Večer je pak na programu tradiční Pecha Kucha Night, v Šumperku již 22., formát v němž deset účinkujícím z rozličných oborů v omezeném časovém formátu představuje svou tvorbu, projekty a inspiruje. Pořadatelé si tentokrát dali za cíl také vybrat peníze pro povodněmi postižené Jesenicko. Účastníci mohou na akci přinést vlastní občerstvení, z jehož prodeje, výtěžku ze vstupného a dražby několika artefaktů bude vysbíraná částka zaslána na konkrétní účel na Jesenicku.

V neděli pokračuje přehlídka Film a literatura, zároveň probíhá již zmíněná cyklojízda na Vile Háj, na jejímž konci účastníky čeká zasvěcený výklad majitele vily.

Jak bude vypadat kruháč a jak Sady 1. máje? 

„Letos je program hodně rozmanitý, od vyloženě oddechových až po participační setkání, která mohou ovlivnit tvář našeho města na desetiletí,“ říká předseda Šumperského okrašlovacího spolku Radovan Auer.

Těmito setkáním pokračují šumperské Dny architektury v následujícím týdnu pokračuje i v následujícím týdnu. S městským architektem Ivo Tučkem se návštěvníci budou moci seznámit s návrhy a výsledky soutěže na umělecké pojetí příjezdového kruháče do Šumperka a především zapojit se do otevřené diskuze o budoucím vzhledu Sadů 1.máje.

Dny architektury pořádá v Šumperku Šumperský okrašlovací spolek již poosmé, letos na nich spolupracuje také s Vlastivědným muzeem, Domem kultury, Kinem Oko, Inovačním centrem Olomouckého kraje a městským architektem Ivo Tučkem.

Kompletní program, informace o časech, místech a vstupném níže, detaily a změny pak na facebookovém profilu Šumperského okrašlovacího spolku:

Pátek 27.září, 17.00 – Muzeum Šumperk, Hollarova galerie

Zahájení výstavy: Pohnutá historie: Elektrárna a vila v Háji u Mohelnice

Reprízu výstavy, kterou v loňském roce připravilo Muzeum umění Olomouc, pořádá Vlastivědné muzeum v Šumperku. Výstava představuje pozoruhodné osudy rodiny Plhákových, jež před sto lety postavila v osadě Háj nedaleko Mohelnice rondokubistickou vilu a architektonicky zajímavou hydroelektrárnu. Na doporučení Jana Kotěry oslovili Plhákovi začínající architekty Bohuslava Fuchse a Josefa Štěpánka, kteří v letech 1920–1921 navrhli nejen novou elektrárnu, ale také jednopatrovou vilu vybavenou stylovým nábytkem.

Výstava potrvá do 5. ledna 2025.

Vstupné na zahájení zdarma, vstupné na výstavu mimo zahájení: plné 30 Kč, snížené 20 Kč, děti do 6 let zdarma

Sobota 28.9., 9.30, 10.00, 10.30 – Kino Oko

Prohlídky nového malého sálu

Kino Oko brzy rozšíří svoji programovou nabídku. V útrobách kina vznikl z původního bytu malý sál pro 41 diváků, kterému se pracovně říká Očko. Název vychází ze zmenšeniny názvu kina a zároveň odkazuje na literární a filmovou postavu. V tomto případě nepůjde o „soukromé“ očko, ale sál bude především sloužit veřejnosti. Diváci si tak nově budou v kině vybírat z nabídky tří až pěti filmů denně. Malý sál je plně digitalizován ve standardu DCI. Smysluplnost vybudování malého sálu potvrdil i Fond kinematografie, který přispěl na technické vybavení částkou 1,1 mil. Kč. Projekt digitalizace malého sálu se umístil na 1. místě s nejvyšším počtem bodů.

Vstup zdarma

Sobota 28.9., 11.00 – Kino Oko, Hlavní sál

Přednáška: Historie a současnost kin v Šumperku

Kam se chodilo v Šumperku do kina? Historií šumperských kin až do současnosti vás provedou historička umění Kristina Lipenská z Vlastivědného muzea v Šumperku a ředitel kina OKO Kamil Navrátil.

Vstup zdarma

Sobota 28.9., 17.00 – Kino Oko, Hlavní sál

Film a architektura: Architektura ČSSR 58-89 (r. Jan Zajíček, ČR/SR 2024, 126 min.) - projekce s úvodem a Q&A s delegací

Vladimíra 518 zná většina jako člena legendární rapové skupiny PSH. Ovšem jeho druhá strana života je spojená s brutalistní architekturou. Na jeho námět natočil Jan Zajiček niternou sondu do předrevoluční architektury v podobě seriálu. Teď přichází s celovečerním formátem a umožňuje vyznění mistrovských děl české, a především slovenské architektury na plátnech kin. Uvádíme s delegací tvůrců.

Vstupné 130 Kč, prostřednictvím rezervačního systému Kina Oko

Sobota 28.9., 20.20 – Kino Oko, Hlavní sál 

22. šumperská PechaKucha Night

Deset osobností ze všech sfér kultury, kreativních průmyslů, ale i dalších oborů se opět v Šumperku představí na sebevražedné misí, kdy musí obecenstvu dvaceti obrázky během necelých sedmi minut odvyprávět všechno…. Nebo nic.

Vstupné 220,- Kč prostřednictvím rezervačního systému Kina Oko

Neděle 29.9., 12.30

Cyklovýlet na vilu Háj  

Cyklovýlet při příležitosti výstavy. Společný výjezd ze Šumperka od brány Tyršova stadionu ve 12.30 (délka trasy 20 km tam, 20 km zpět). Pro příchozí přímo na místo sraz ve 14.00, délka prohlídky cca 60 minut.

Vstup zdarma

Neděle 29.9., 17.00 – Kino Oko, Malý sál 

Film a architektura : 27 Storeys (r.Bianca Gleissinger, Rakousko, Německo, 2023, 83 min.)

Jak se žije v Alterlaa, největším komplexu sociálního bydlení v Rakousku? Humorný filmový debut Biancy Gleissinger poodkrývá fungování tohoto „města ve městě“. Architekt Harry Glück přišel v 70. letech s utopickou premisou, díky které i lidé z dělnické a střední třídy mohli žít jako boháči. Každý dům je opatřen bazénem, má velké množství společných prostor, v komplexu jsou školky, školy, obchody i sportoviště. Režisérka se vrací na místo svého dospívání a skrze filmové médium reflektuje své zážitky. Snímek představuje panoptikum rozličných charakterů, pro něž je život v Alterlaa vším, nebojí se však ani posvítit si na stinné stránky této utopie. 

Vstupné 100 Kč v rezervačním systému Kina Oko

Pondělí 30.září, 17.00 – Kino Oko, Malý sál 

Film a architektura: Amerika (r. Vladimír Michálek, ČR 1984, 85 min.)

Mnoho děl Franze Kafky je předobrazem zásadních filmů české i světové kinematografie. Vladimír Michálek jako debutující tvůrce vsadil na Kafkův nedokončený román Nezvěstný. Reflektuje období dozrávání, spojené s objevováním neznámého. Karel Rossman (Martin Dejdar) se vydává za svým movitým strýcem do Nového světa. Prahne po poznání, chce být jako on, ovšem lidská duše mu nedovolí absolutní oddanost. Z absolutního vrcholu padá na dno společnosti, aby našel správné východisko. Snímek se objevil roku 1994 v Hlavní soutěži MFF KV a Jiří Lábus získal za vedlejší roli Českého lva. V rámci Film a architektury ho uvádíme díky velkolepé obrazovosti od Jaroslava Róny, výrazným industriálním prvkům v interiéru i exteriéru a architektonickým skvostům (terasy Lucerny, čistička v Bubenči), které vkusně dotvářejí celkovou vizi.

Vstupné 100 Kč v rezervačním systému Kina Oko

Úterý 1. října, 17.00 – G-klub Domu kultury 

Soutěžní návrhy „Intervence Šumperk“ aneb jak má vypadat kruhák na příjezdu do města - komentovaná prohlídka a diskuse

Městský architekt Ivo Tuček popíše důvody vzniku a samotný proces výtvarné soutěže na řešení vnitřní plochy největší šumperské okružní křižovatky. V následné diskusi s členy poroty a autory návrhů bude možno debatovat o výběru a pokusíme se nastínit další postup. Výstava bude doplněna o práce studentů SPŠ Šumperk na totéž téma.

Vstup zdarma

Čtvrtek 3.října, 16.00 - Sady 1.máje 

Komentovaná procházka Sady 1.máje

Sady 1.máje jsou jedním z nejdůležitějších městských parků a to zejména díky návaznosti na stěžejní městské kulturní a volnočasové instituce. Jejich význam by měl být podpořen připravovanou revitalizací. Pojďte si poslechnout odborný komentář k jejich historii, současnosti a v navazujícím setkání se můžeme společně zamyslet nad tím, jak by prostor měl fungovat v budoucnu. Parkem nás provedou městský architekt Ivo Tuček, Kristina Lipenská, která popíše historii parku, objektů v něm a umělecká díla ve veřejném prostoru a botanička Jana Uhlířová.

Sraz „u sovy“, vstup zdarma

Čtvrtek 3.října, 17.00 - G klub  

Příprava revitalizace Sadů 1.máje - setkání s veřejností

Cílem setkání je nalezení a pojmenování největších předností, ale i slabin Sadů 1.máje. Participace je proces, jehož podstatou je zapojení veřejnosti do plánování a rozhodování. Odborně vedené setkání se zaměří na Sady 1.máje. V roce 2025 bude představena studie revitalizace Sadů a proto nyní je potřeba znát názory a pohled občanů. Kdo jiný zná své město lépe, než jeho občané?

Vstup zdarma


Pořadatelé a partneři: 

Šumperský okrašlovací spolek

Vlastivědné muzeum Šumperk

Kino Oko Šumperk

Inovační centrum Olomouckého kraje

Dům kultury Šumperk

Olomoucký kraj

Hotel Perk

ZDNVCK






INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček