Hanácká svatba, tradiční lidová řemesla, folklór a cimbálovka. Vlastivědné muzeum zve na první Řemeslný jarmark

Hanácká svatba, paličkování krajek, výroba košíků, keramika, přírodní kosmetika, vlněné příze, práce řezbáře i brašnáře a další tradiční lidová řemesla na jednom místě! Vlastivědné muzeum v Olomouci zve na první Řemeslný jarmark v sobotu 21. září od 10 do 17 hodin. Chybět nebude krojové poradenství, dílny pro děti, folklorní soubory, cimbálová muzika a občerstvení z regionálních produktů. Akce je zdarma.

Řemeslný jarmark nabídne ve svém bohatém programu také vystoupení folklorních souborů. Foto: vmo

Vlastivědné muzeum v Olomouci ožije v duchu tradic a zvyků Hané. V jeden den si návštěvníci mohou poslechnout známé i neznámé folklorní písně, pobavit se u hudebně-divadelních představení, ochutnat regionální produkty, osobně se setkat s některými Mistry tradiční rukodělné výroby a také si koupit něco na památku.

„Těším se na prezentaci řemesel, které byly našim předkům vlastní a na které my dnes už pomalu zapomínáme. Je skvělé, že se příznivci folkloru sejdou na jednom místě a zakončí léto příjemně stráveným dnem ve Vlastivědném muzeu v Olomouci,“ pozvala na akci organizátorka Andrea Mrkusová, vedoucí Regionálního pracoviště pro tradiční lidovou kulturu (VMO)

Radost z krásy lidových krojů, tanců a písní 

Jarmila Vítoslavská z Troubek, která se více než padesát let usilovně věnuje zachování a výrobě hanáckého kroje, zájemcům poradí, jak se o kroje dobře starat. „Každá dědinka na Hané má svá přesná specifika – drobné rozdíly ve výšivce či mašli, její barvě, střihu rukávu. To vše patří ke kompletní harmonii dědictví naší Hané,“ říká držitelka titulu Mistryně rukodělné výroby, která si zakládá na precizním ručním provedení. Dokáže ušít kompletní sváteční i všední ženský, mužský i dětský hanácký kroj, a to včetně veškerých doplňků. Při své řemeslné práci vychází ze studia starších hanáckých krojů, návštěv muzejních depozitářů a z odborné literatury.

Radost z krásy lidových krojů, tanců a písní rozdá Folklorní soubor Haná Přerov. Ve svých vystoupeních oživuje staré hanácké tance zejména z oblasti Tovačovska a okolí. Na jarmarku předvede dvě ze svých vystoupení – Svajbu a Dožatou. Vystupující budou oděni do nádherných obřadních lidových oděvů. Cimbálová muzika Záletníci zase zahraje písně Hané a Lipenského Záhoří. „Vojenské, milostné, nábožné, pracovní či svatební písně představí Hanácký mužský sbor Rovina z Olomouce, který nemá v regionu Hané obdoby. Jeho členové kladou důraz na sílu mužského sborového zpívání, maximální autentičnost lidového projevu a bohaté možnosti zpěvu,“ vysvětlila Mrkusová.  

Vlastivědné muzeum v Olomouci patří mezi největší u nás

 „Lidová kultura je jádrem a základem naší práce a jsem moc rád, že jej můžeme organizovat v rámci významné celoevropské akce European Folk Day. Doufám, že se z toho stane krásná tradice a náš festival se bude postupně rozrůstat,” řekl Jakub Ráliš, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Vlastivědné muzeum v Olomouci zřizuje Olomoucký kraj. Z hlediska rozsahu své sbírky se řadí mezi největší muzea v České republice. Povahou sbírkového fondu v oblasti společenských i přírodních věd pokrývá nejen střední Moravu, ale i širší území s přesahy do zahraničí.  






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček