Zábřežský jarmark nabídne velkou porci zábavy, ale i poučení

ZÁBŘEH - O víkendu najdou lidé v Zábřehu nejen mimořádně bohaté kulturní vyžití a spoustu zábavy pro celou rodinu, ale pro mnohé i poučení. Součástí letošního ročníku Zábřežského kulturního jarmarku totiž budou také tradiční Dny evropského dědictví nabízející zpřístupnění památek, včetně těch, které jsou jindy nepřístupné.

Na návštěvníky zábřežského jarmarku čeká nabitý kulturní program a bohatá gastro zóna. Foto: zk

Program víkendové akce zahájí v pátek 20. září v aule základní umělecké školy vyhlášením výsledků fotografické soutěže Zábřeh – moje město uspořádané u příležitosti oslav 770 let města a současně vernisáží stejnojmenné výstavy. Součástí doprovodného programu bude i uvedení městského kalendáře na rok 2025 a vystoupení žáků školy.

Pestré hudební menu pak nabídne především sobota 21. září, kdy se na scéně vedle kulturního domu vystřídají kapely nejrůznějších hudebních stylů. Během dne zde vystoupí mimo jiné zábřežská cimbálovka, zlínská kapela Joe Cocker Forever, která vznikla před pěti lety k poctě zesnulého anglického zpěváka Joe Cockera, šumperské poprocková skupina Trocha Klidu nebo Harlej revival hrající největší hity české hard rockové legendy. Dění na hlavní scéně doplní svým vystoupením hned několik úspěšných zábřežských mažoretkových a tanečních skupin či šermířský klub Winden. 

Návštěvníkům se otevře renesanční tvrz v Nemili i barokní zámecké sklepy 

Kromě toho bude v čase od 10 do 12 a od 14 do 16 hodin zdarma zpřístupněna celá řada zábřežských památek. Kromě jiného se otevře i městské muzeum v Domě Pod Podloubím s novou atraktivní výstavou pohlednic a fotografií Jak šel čas Zábřehem. Nejen v muzeu, ale i v infocentru bude možné zakoupit také stejnojmennou publikaci vydanou k letošnímu jubileu. Novinkou letošních Dnů evropského dědictví je opětovné otevření renesanční tvrze v Nemili, otevření nově zrekonstruovaných barokních zámeckých sklepů pod budovou dnešního městského úřadu a také představení renovovaného historického znaku města v prostorách bývalého hradu.

Na návštěvníky jarmarku čeká také bohatý doprovodný program – tradiční nabídka nejrůznějšího jarmarečního zboží, možnost prohlídky nových modelů automobilů značek Škoda, Renault či Dacia, ale i historické vojenské techniky, výstava drobného hospodářského zvířectva nebo populární EKO scéna před gymnáziem, tentokrát propagující hlavně systém zpětného odběru elektrozařízení. Zejména děti budou moct zamířit nejen na lunapark na Masarykově náměstí, ale také před kulturní dům na prezentaci městské policie, zbrusu nový animační program Makáček, stanoviště Domu dětí a mládeže Krasohled nebo zábřežské hlídky Royal Rangers. Dospělí návštěvníci se zase mohou těšit na bohaté občerstvení, včetně několika druhů kvalitního burčáku.

V souvislosti s pořádáním jarmarku dojde už od rána 20. září k uzavírce komunikace mezi kulturním domem a prodejnou CBA a od časných ranních hodin 21. září k úplné uzavírce částí ulic Postřelmovská a Československé armády (včetně nového parkoviště před kulturním domem) a celého náměstí Osvobození. Uzavírka a objížďky budou označeny dopravním značením. Po dobu uzavírky nebude obsluhována autobusová zastávka na nám. Osvobození, zastávka před poliklinikou bude přemístěna na ulici Bezručova.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček