Úspěšní filmaři ze Šumperka uvedou v kině Oko nový dokument o fotografu Štreitovi

ŠUMPERK, ČR - Neúnavní filmový tvůrci ceněných historických snímků a dokumentů manželé Hlavsovi ze Šumperka vytvořili pro Českou televizi další očekávané dílo. Štreit - fotografuji, tedy jsem je název jejich nového filmu, který v předpremiéře promítne šumperský biograf. Diváci budou mít unikátní příležitost vidět na velkém plátně fotografie vynikajícího umělce Jindřicha Štreita zarámované do neméně uměleckého filmového zpracování.

Režisér a kameraman Lubomír Hlavsa natáčí s Jindřichem Štreitem scénu "Čtení pro Agnes". Foto: Vistafilm

Dokument natáčela šumperská společnost Vistafilm dva roky v Česku, Polsku a Německu.

Předpremiéra se uskuteční v kině Oko v Šumperku v pátek 20. září od 19 hodin. Po filmovém představení proběhne beseda s profesorem Jindřichem Štreitem a tvůrci filmu - režisérem Lubomírem Hlavsou a dramaturgem profesorem Martinem Štollem.

"Jindrovo umění kultivuje a načechrává svědomí"

„S Jindrou klušu životem na dálku už čtyřicet let. Obdivuju jeho práci, miluju ho. Ale nejsem nesoudná, protože jsem z oboru, a každý dokumentární film vnímám ostřížím zrakem. Tento film po sérii dokumentů o Jindrovi postoupil o krok dál, protože i Jindra je o míle dál ve svém zrání a tématech, která se vrší, i když princip je týž. Jindrovo oko je duše a srdce. A intelekt. Vytříbený a velkorysý přístup k tématům je jistě třeba přičíst autorovi, autorům. Jindrovy výpovědi mě baví, jsou plodem jeho životní vášně přinášet zprávu o kráse a roztodivnosti projevů člověka vrženého do krutého proudu osudu. Jindrovo umění kultivuje a načechrává svědomí. Kamera je úžasná,“ napsala o filmu režisérka a dokumentaristka Olga Sommerová.


 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček