Na 1. máje se do Zábřehu sjede celý region, nabídka bude mimořádně bohatá

ZÁBŘEH - Prezentaci obcí zábřežského regionu, rozmanitou nabídku občerstvení a nejrůznějšího jarmarečního zboží, pestrý kulturní program, atrakce pro děti a plejádu doprovodných aktivit. To vše nabídne májový jarmark, který se uskuteční ve středu 1. května v centru Zábřeha.

Na Masarykově náměstí vyroste Lunapark. Kolotoče a další atrakce potěší hlavně mladší návštěvníky letošních oslav. Foto: zk

„Po šesti letech bude součástí tradičního zábřežského podniku i Den Mikroregionu Zábřežsko, akce se tak stane dobrou příležitostí pro představení členských obcí celého regionu a prezentaci jejich aktivit. To vše v rámci připomínky výročí 770 let našeho města,“ uvedl starosta František John.

Během dne budou moci příchozí navštívit stánky s prezentací obcí a jejich turistických lákadel, regionálních výrobků či místních specialit. Také program na pódiu vedle kulturního domu bude po slavnostním zahájení v 10 hodin patřit až do odpoledních hodin především dětem a dospělým ze škol a zájmových spolků působících v okolních obcích. Ty v podvečer vystřídají kapely AcousticBox, ABBA revival nebo zábřežský Atom rock. Centrum města nabídne rovněž prezentaci nejnovějších modelů automobilů několika značek, ale i autoveterány, skautskou osadu, výstavu drobných hospodářských zvířat nebo tradiční EKO scénu s řadou zajímavých aktivit. Novou technikou se pochlubí také členové jednotky Sboru dobrovolných hasičů na Tunklově ulici. 

Na své si přijdou milovníci historie

Pořadatelé letošních prvomájových oslav mysleli i na sportovně založené návštěvníky. Už o půl desáté ráno odstartuje na parkovišti za kulturním domem cyklojízda Na kole dětem krajem Eskymo Welzla. Na stadionu bude možné vyzkoušet si překážky používané při závodech Beton Race nebo za přítomnosti trenéra mládeže kuželkářskou dráhu. Pohádková stezka zavede děti na dopravní hřiště a lezeckou stěnu u ZŠ a DDM Krasohled, ve sportovním areálu v lomu bude zase probíhat ukázka tréninku olympijského sportu BMX Racing s možností zapůjčit si kolo a vybavení. Kromě toho se ve 14 hodin na pódiu dočkají svého vyhlášení nejlepší sportovci města za uplynulý rok.

Opuštěné ani letos nezůstane Masarykovo náměstí, a to nejen díky lunaparku. Milovníci historie jsou zváni do farního muzea v kostele sv. Bartoloměje a městského muzea v Domě Pod Podloubím s novou expozici věnovanou zábřežskému rodákovi Janu Welzlovi. Naopak žhavou současnost nabídne prezentace aktuálních projektů města ve fortně zámku. Kompletní program první letošní velké městské akce, finančně podpořené Svazkem obcí Mikroregionu Zábřežsko a Olomouckým krajem, mohou zájemci najít na webových stránkách Zábřežské kulturní.

Také infocentrum připomene 770 let města 

Zábřežské turistické informační centrum přináší dobrou zprávu pro všechny sběratele, turisty i milovníky historie. Při příležitosti výročí 770 let města připravilo nejen pro návštěvníky Zábřeha výroční turistickou známku a novou turistickou vizitku. Zpracovalo také soutěž Putování časem, která provede zajímavými zákoutími a upozorní i na pár novinek, o kterých mnozí nemají ani tušení.

Turistické vizitce vévodí snímek místní fotografky Ivany Brzobohaté, turistické známce logo letošních oslav. „Vše poprvé představíme na prvomájovém jarmarku, kde v prezentačním stánku města zahájíme prodej nových sběratelských suvenýrů,“ informovala vedoucí zábřežského infocentra Iva Kovářová. K zakoupení budou také trička, hrnky s podtáckem, frisbee, klíčenky, propisky, multifunkční šátky, bloky, placky a nově také odznáčky.

Podrobnější informace brzy nabídnou webové stránky tourism.zabreh.cz.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava