V Šumperku bude planetárium. A Hlavní třída se ponoří do vesmíru

ŠUMPERK – Milovníci nebeské krásy se mají v září na co těšit. Do Šumperka totiž přivezou hvězdáři z Brna unikátní výstavu včetně mobilního planetária a temnalóny – obrovského modelu noční planety Země.

Obrovský nafukovací model noční Země dočasně zakotví v sadech 1. máje. Ilustrační foto: DK

„Zaujaly mne informace o tom, jak jsou Šumpersko a Jesenicko výjimečnou oblastí pro pozorování noční oblohy vzhledem k tomu, že netrpí tolik světelným smogem jako jiná místa na naší planetě. Proto jsme se domluvili s Hvězdárnou a planetáriem Brno na spolupráci, která vyústila v takto hezký projekt, “ vysvětlil Miroslav Adámek, starosta Šumperka.   

Už od úterý 12. září ozdobí pěší zónu ve městě obří panely s velkoplošnými snímky, které pořídili astronauti z paluby Mezinárodní vesmírné stanice. Fotografie budou k vidění až do 25. září.

Planetárium má vyprodáno

Velký zájem Šumperanů o noční oblohu zaskočil pořadatele vesmírné akce. „Mobilní planetárium, které vznikne ve velkém sále kulturního domu, je už beznadějně vyprodané. V provozu bude 25. září pro předem objednané školy a veřejnost. Zájem je obrovský,“ dodala Hana Písková, jednatelka domu kultury. 

Bez omezení kapacity je naštěstí další lákadlo astronomů – temnalóna. Obrovský nafukovací model noční Země dočasně zakotví v sadech 1. máje.




INZERCE
HoraLove Tour_O5 a Radeček HoraLove Tour_O5 a Radeček

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
TV Morava