FOTO: Senát vzdává hold Janu Zajícovi. Poutavou výstavu ve Valdštejnském paláci připravili studenti průmyslovky

PRAHA, ŠUMPERK - Prostory horní komory Parlamentu ČR zdobí v těchto dnech výstava věnovaná památce Jana Zajíce. Expozici připravili na počest 54. výročí jeho sebeupálení studenti výtvarných oborů průmyslový design a grafický design šumperské průmyslové školy. Slavnostní vernisáže se kromě mladých výtvarníků zúčastnila také rodina Jana zajíce a zástupci vedení města Šumperka v čele se senátorem Miroslavem Adámkem, který uspořádání výstavy inicioval.

Výstavu v Senátu věnovanou Janu Zajícovi zahájila slavnostní vernisáž ve čtvrtek 16. března. Foto: senat.cz

Studenti VOŠ a SPŠ Šumperk vytvořili ilustrace k básním Jana Zajíce. Na výstavě si mohou hosté prohlédnout také modely pietních míst pro šumperská prostranství na počest Jana Zajíce nebo návrhy ocenění za jeho statečnost a odhodlání.

"Na akcích, kde si připomínáme statečné lidi, kteří se obětovali pro naši svobodu, často přemýšlím nad tím, jak bych se v jejich situaci zachoval já. Byl bych v těžkých chvílích českého národa stejně uvědomělý, připravený a odvážný? Jan Zajíc měl při svém hrdinském činu teprve 18 let. A už plně pochopil ponížení naší země, se kterým se nehodlal smířit. Společně s Janem Palachem vyslal jasný protest proti nespravedlnosti, agresi, okupaci. I když to pak trvalo ještě dalších dvacet let, než kýžená změna nastala, oběť Jana Zajíce měla smysl. Nikdy nezapomeneme a já jsem moc rád, že nezapomínají ani současní studenti Zajícovy školy, kterým děkuji za přípravu výstavy," uvedl během vernisáže senátor a starosta Šumperka Miroslav Adámek.

Výstava s názvem Nečinnost ubíjí potrvá do 23. dubna a je přístupná široké veřejnosti ve Valdštejnském paláci Senátu v Praze.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava