Na šumperský festival Horování zavítá první Češka, která zdolala nejvyšší hory světa

ŠUMPERK - Devětadvacátý ročník oblíbeného festivalu Horování, který je tradičním setkáním horolezců, dobrodruhů, turistů a milovníků extrémních sportů, přenese i tentokrát návštěvníky na impozantní místa naší planety. Seriál cestopisů vypukne ve čtyři hodiny odpoledne v sobotu 26. listopadu.

Na Horování zavítá i televizní "rosnička" Alena Zárybnická. Foto: Štěpán Romanov

„Za historii svého trvání prošlo Horování mnoha proměnami. Stále však zůstává věrné svému názvu ve dvou smyslech slova. Tím prvním je obdiv, úcta a láska k horám přenesená do filmů, fotografií, besed, knih i hudby. V druhém smyslu jde o význam horovat pro krásu, pohyb v přírodě, místo, kde žijeme i lidskou pospolitost. Festival má v Šumperku letitou tradici, je následovníkem přehlídky Hory sestoupily, u jejíhož zrodu stál legendární horolezec a dobrodruh Miroslav Šmíd,“ uvedla jednatelka Domu kultury Šumperk Hana Písková. 

Filmová přehlídka spojená s besedami každoročně nabízí to nejlepší z produkce filmařů, horolezců i fotografů, kteří žijí nebo se rádi vracejí do Jeseníků. Současně láká i zajímavé hosty z jiných krajů, kteří dokážou zachytit krásu míst z celého světa objektivem fotoaparátu, kamery, prostřednictvím svých aktivit a tvorby. Každý rok navštěvují festival stovky lidí z celé republiky. 

Nejkrásnější místa Jeseníků přiblíží Jiří Pitrýs Hejtmánek

„Těší nás, že do Šumperka přijala pozvání horolezkyně Klára Kolouchová. Ta je první Češkou, které se podařilo zdolat všechny tři nejvyšší hory na Zemi - Mount Everest (8848 m. n. m.), K2 (8611 m. n. m.) a Kančendžengu (8586 m. n. m.). Jednou z hlavních hvězd letošního programu bude také známá meteoroložka Alena Zárybnická. Tu mají v nebývalé úctě všichni horolezci, kterým její předpovědi pomáhají při plánování expedic. Dále na festival zavítá Josef Morávek, rodák ze Zábřeha na Moravě, jež je jedním z našich nejznámějších horolezců, kteří se vydávají na osmitisícovky a zároveň patří k nevelké skupině špičkových horských vůdců, kteří mohou doprovázet odvážlivce v horách celého světa. Josef promítne své zážitky z různých koutů světa pod názvem Rok horského vůdce,“ doplnila produkční domu kultury Michaela Horáková.

Během večera bude promítnut i celosvětově oceňovaný snímek Everest – najťažšia cesta od slovenského režiséra, scénáristy a cestovatele Pavola Barabáše.

Výstava výjimečných fotografií, které vznikají nejčastěji brzy ráno nebo naopak při soumraku na těch nejkrásnějších místech v Jeseníkách, bude zkrášlovat foyer domu kultury. Jejich autor Jiří Pitrýs Hejtmánek je člen Horské služby Jeseníky a současně nadšený fotograf.

Celkovou atmosféru festivalu svými hudebními vystoupeními podpoří šumperská kapela AG4. 

Nejlepší filmy z Expediční kamery

Také letošní ročník Horování doprovodí v sobotu od deváté dopolední lezení na umělé stěně pro děti a mládež na Střední odborné škole Šumperk. O den dříve od 17 hodin se ve zdejší tělocvičně uskuteční promítání nejlepších filmů z Expediční kamery s Himalájskou tématikou za symbolické vstupné padesát korun. 

Vstupenky na hlavní program festivalu Horování, který začíná od 16 hodin v Domě kultury Šumperk, zakoupí zájemci v předprodeji za 150 korun, v den akce lístek podraží o padesát korun, pro děti do 6 let je celý program zdarma.

Více informací na www.dksumperk.cz a www.stenaspk.cz

Klára Kolouchová.

Josef Morávek.

Kapela AG4.








INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava