Odvážné kroky nás posouvají kupředu, říká režisérka, která v Šumperku připravuje premiéru opery

ROZHOVOR - Velkou slávu zažije na konci května šumperské divadlo. Na jevišti se uskuteční premiéra komické opery Vesnický trh z pera J. A. Bendy. Na objednávku místního festivalu Klášterní hudební slavnosti ji v prvním novodobém nastudování připravila operní režisérka Magdalena Švecová. Jak probíhají zkoušky, co tvůrce překvapilo a kterému slavnému dílu se opera přibližuje?

Šumperk zažije mimořádnou kulturní událost. V divadle se odehraje premiéra prvního novodobého nastudování opery Vesnický trh. Foto: Daniel Rozsnyo

Dílo spatří světlo světa poprvé na zahájení festivalu Klášterní hudební slavnosti v pondělí 30. května v Divadle Šumperk, a to v nastudování soubory Musica Florea a Theatrum Floreum pod vedením dirigenta Marka Štryncla. S odvahou sobě vlastní se do přípravy představení pustila zkušená operní režisérka Magdalena Švecová, která si našla čas na krátký předpremiérový rozhovor.  

Z krátkého videa ze zkoušky na Facebooku festivalu dýchá nejen soustředění na práci, ale také velká pohoda. Je tomu opravdu tak?

Ano, zkoušení nás velmi baví. Hrajeme si s vykreslením figur a typů, které jsou základním stavebním kamenem jevištního dění a nemálo se přitom pobavíme. Věřím, že to bude milé i pro diváky.

Překvapilo vás něco, mile nebo nemile, při studování díla?

Musím přiznat, že než jsem operu zkrátila, poctivě jsem nastudovala německé libreto, a velmi mě překvapila epizoda se "zlým židem Nathanem", kterou jsem musela škrtnout, a to nejen v rámci korektnosti. Očima dnešního člověka až nemyslitelně černobílé odsouzení a zesměšnění mi poměrně vyrazilo dech.

"Lidé by měli přijít právě proto, že v dnešní době není úsměvu přebytek"

V čem je Vesnický trh odlišný od jiných projektů podobného typu?

Dílo je odlišné především svou formou. Jedná se o takzvaný "Singspiel". Asi nejznámější příklad podobné opery je Mozartova Kouzelná flétna. Text, který spojuje zpívaná čísla a posouvá děj, je tedy v próze. V našem nastudování, narozdíl od německého originálu, kombinujeme dva jazyky – zpíváme německy a mluvíme česky.

Proč by na operu měl přijít i člověk, který dílo Jiřího Antonína Bendy nezná?

Je to velmi milý žánrový obrázek z doby, která je nám sice již vzdálená, ale na druhou stranu dokáže potěšit svou humornou atmosférou a dobrým koncem, podobně jako pohádky nebo filmy pro pamětníky. Tedy přijít by lidé měli právě proto, že v dnešní době není úsměvu přebytek.

Co pro Vás znamená Odvaha - podtitul letošního ročníku Klášterních hudebních slavností?

Podle mě je to především schopnost nenechat se ovládat nikým a ničím, zejména ne strachem. Schopnost postavit se za svá rozhodnutí, za sebe samého, nebo v rámci spravedlnosti za někoho jiného. Je to přijetí absolutní odpovědnosti a aktivní vykročení k vytváření lepšího světa. Odvážné kroky nás totiž posouvají kupředu, učí nás jinak vnímat a vidět či měnit, co clona strachu drží na místě.


Magdalena Švecová, operní režisérka

V roce 2004 absolvovala na JAMU v Brně operní režii ve třídě doc. Aleny Vaňákové. Spolupracuje s Divadlem J. K. Tyla v Plzni, s Národním divadlem v Praze a s Národním divadlem Brno, s festivalem Smetanova Litomyšl, s Festivalem komorní hudby v Českém Krumlově. Vyučuje na Pražské konzervatoři operní herectví. V letech 2015–2019 také působila jako moderátorka pořadu Noční Mikrofórum v Českém rozhlase.

J. A. Benda: Vesnický trh

Příběh o peripetiích snoubenců Barušky a Lukáše, který se odehrává na vesnickém trhu, doprovází průzračná hudba s jasnou melodickou linkou z pera Jiřího Antonína Bendy. Veselé a na poslech velmi osvěžující dílo se stalo ve své době jednou z odlehčených zpěvoher, které nastoupily po éře statických barokních oper.

Klášterní hudební slavnosti

Od května do září festival uvede celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 13 nádherných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava