Nový sborník Severní Morava potěší příznivce regionální historie

OKRES - Vlastivědné muzeum v Šumperku vydalo další svazek svého tradičního, dekádami ověřeného sborníku. Nová Severní Morava čtenářům opět přinese to, nač jsou u ní zvyklí a co od ní očekávají: vlastivědné zajímavosti ze všech koutů šumperského regionu, různé obory, osvědčené autory a atraktivní grafiku.

Nové vydání sborníku Severní Morava se věnuje také unikátnímu nálezu jantarové suroviny na archeologické lokalitě v Dubicku. Foto: vm

V úvodním článku Severní Morava spolu se známým historikem umění Leošem Mlčákem zamíří do Mohelnice a na Mírov a představí umělce a umělecké řemeslníky působící zde v 17. až 19. století. S muzejními archeology se podívá na raně středověké hradiště u Moravičan a také do Dubicka, kde se podařil unikátní nález: byly objeveny stopy po pravěkém zpracování luxusní jantarové suroviny.  

Obsah dvou příspěvků K. Lipenské bude řadě čtenářů možná povědomý, články připomenou jednak šumperské kořeny Maxe Benirschka, předního secesního designéra, jednak sté výročí narození výtvarníka Mirko Hanáka, tedy témata, která se v roce 2021 objevila na výstavách pořádaných v Muzeu Šumperk.

Vzpomínka na Magdu Zmrhalovou

Také exponát, jemuž se věnuje článek M. Kudelové, nebude čtenářům neznámý – je jím orchestrion Diana, jehož tóny se po náročné rekonstrukci nedávno opět rozléhaly muzeem. Návštěvníci muzea jistě zaregistrovali i nový obraz instalovaný ve foyer výstavní síně. Kdo malbu vytvořil a jak se do foyer dostala, to objasní text L. Müllerové.

Stranou zájmu Severní Moravy nezůstalo ani Lošticko. Dvojice autorů L. Hlubek a P. Janíčková představí zajímavou kamnářskou formu dochovanou ve sbírkách Havelkova muzea v Lošticích.

Na čtenáře čeká ještě několik dalších článků, recenzí a zpráv. Mezi nimi i obsáhlý vzpomínkový text věnovaný bryologické legendě šumperského muzea a vzácnému člověku, loni zesnulé Magdě Zmrhalové.

Sborník si mohou zájemci zakoupit ve všech pobočkách Vlastivědného muzea v Šumperku a ve vybraných šumperských knihkupectvích. Také je možné jej pohodlně objednat na e-mailové adrese ivana.knoppova@muzeum-sumperk.cz.




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit