Tři roky stavěli manželé Březinovi z Bludova vzácný betlém ve svém obývacím pokoji. Nyní ho poprvé představí na veřejnosti

BLUDOV - Tři metry měří betlém, který v uplynulých letech renovovali manželé Březinovi z Bludova. Zatímco dříve vánoční výjev instalovali pouze u sebe doma, nyní ho poprvé představí široké veřejnosti. Premiérové prezentaci v místním kulturním domě přijde o první adventní neděli 28. listopadu požehnat P. Otto Sekanina.

Třímetrový betlém z minulého století bude v příštích dnech zdobit interiér Kulturního domu v Bludově. Foto: Barbora Haušková

Obdivuhodné vyřezávané dílo zdědili manželé Březinovi po svém strýci Janu Sentivanovi, který pocházel z východního Slovenska. Ten začal betlém tvořit před více než šedesáti lety. Obnovení jesliček stálo manžele Březinovi, jejich rodinu a přátele mnoho času a úsilí. Jesličky dosud každoročně instalovali pouze doma v obývacím pokoji.

Stavba trvá tři dny

"Stavba betlému zabere hodiny a hodiny času. Nejde jen o samotnou instalaci, ale také o přírodní doplňky – manželé Březinovi se již na podzim vydávají do lesa na mech, který se pak musí měsíc sušit. Betlém staví po tři dny, pak se ladí přírodní doplňky jako mech a další vylepšení," prozradila vedoucí KD Bludov Barbora Haušková.   

Dušan Březina získal betlém po svém strýci. Původní betlém byl ve východním duchu a doslova hýřil barvami. Na jedné chaloupce bylo až čtrnáct různých barev. „Postupně jsem to přebrousil až na dřevo a nabarvil do střízlivější podoby. S figurkami nám pomáhaly i děti,“ vzpomíná na renovaci Dušan Březina.

Betlém tvoří jesličky, tančírna i mlýn

Opravou prošly i polámané kousky. Na renovaci se podílelo na deset lidí, podle umu, kdo měl cit pro barvy a jemnou precizní práci, koloroval jednotlivé postavy a figury. Hodně práce dalo shánění vhodných figurek zvířat, která se v průběhu let poztrácela nebo byla zničená.

"Jedinou pohyblivou částí je mlýn. Jesličky jsou obdivuhodné tím, že připomínají jednu velkou vesnici a Noemovu archu současně. Najdete zde tradiční výjev Ježíška v jesličkách s Marií i Josefem, ale i domácí a exotická zvířata, myslivce na posedu, tančírnu nebo mlýn," popisuje Barbora Haušková.  

Slavnostního představení betlému veřejnosti proběhne v neděli 28. listopadu v 15 hodin za přítomnosti starosty Bludova Pavla Stona, duchovního bludovské farnosti Otto Sekaniny a majitele betlému Dušana Březiny.  Zájemci si mohou dílo prohlédnout až do 6. ledna.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava