Moravská filharmonie Olomouc uvede slavné melodie z československých filmů

ŠUMPERK - Při příležitosti 103. výročí vzniku samostatného československého státu se v šumperském domě kultury uskuteční slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc pod vedením dirigenta Jakuba Kleckera.

V úterý 26. října od sedmi hodin večer zazní koncertní program, který připomene slavné československé filmové melodie od Zděnka Lišky, Karla Svobody, Luboše Fišera a Petra Hapky. Čtveřice skladatelů zastoupených na tomto koncertě patří k vůbec nejplodnějším a také umělecky nejvýraznějším a nejoriginálnějším poválečným tvůrcům české filmové hudby. 

Filharmonii zdobí rozsáhlý a rozmanitý repertoár

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Sídlí v historické metropoli Moravy a více než 70 let funguje jako centrum hudebních aktivit v kraji. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za všechny jmenujme například dirigenty Otto Klemperera a Václava Neumanna, houslisty Josefa Suka a Gidona Kremera či violoncellistu Pierra Fourniera.

Za dobu své existence si vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Orchestr se rovněž řadí k autentickým interpretům klasiků české národní hudební kultury: Antonína Dvořáka, Bedřich Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Slavnostní večer pořádá Dům kultury Šumperk ve spolupráci s Olomouckým krajem a městem Šumperk. Vstupné na sezení je za 150 korun.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava