Folková legenda oslaví se šumperskými fanoušky životní jubileum

ŠUMPERK - Zpívá, aby bylo lidem dobře. Snad i proto se stal českou folkovou legendou, která rozdává radost svými písněmi už přes půl století. Pavel Žalman Lohonka letos oslavil 75. narozeniny a při příležitosti životního jubilea uspořádal narozeninové turné, v rámci kterého zavítá ve středu 13. října do Šumperka.

„Těší nás, že i Šumperk byl zařazen do slavnostního turné a můžeme se tak připojit ke gratulantům. během koncertu zazní nezapomenutelné písničky Jantarová země, Jdem zpátky do lesů, Dej mi tón, Kdyby tady byla taková panenka, Hodina usmíření, Mys Horn, nebo Ho ho Watanay,” zve produkční domu kultury Michaela Horáková. 

Pavel Lohonka působí na hudební scéně od roku 1968 - nejprve ve skupině Minnesengři, se kterou nahrál devět alb. Později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & spol., která v různém složení koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla před 4 roky, kdy vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již pětadvacet let, a zpěvačky Michaely Hálkové se novým členem stal kytarista Petr Havrda. 

Folk žije! 

Žalman za svou kariéru vydal jedenadvacet autorských desek a sedm "výběrovek". Zasloužil se o popularizaci lidových, zejména jihočeských písní, některé z nich tak dostaly příležitost zlidovět podruhé. Je jedním z hlavních zakladatelů festivalu Zahrada a jako první folková stálice se zapojil do hnutí Folk žije! Ztotožňuje se totiž s jeho cílem – přibližovat lidem tento žánr a zároveň upozornit na mladou folkovou generaci, která vyrostla zcela mimo pozornost médií.

Ve velkém sále Domu kultury Šumperk vystoupí Pavel Žalman & spol. ve středu 13. října od 19 hodin. Vstupenky na sezení stojí 250 korun v předprodeji, v den akce podraží o padesátikorunu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava