Prosinec byl rekordní. Podvodníci okradli lidi na Šumpersku o milióny korun

ŠUMPERK – Podvody s kryptoměnami nebo falešnými investičními portály na konci minulého roku gradovaly. Jen od 1. prosince do 3. ledna eviduje šumperská policie 19 případů se škodou za více než dva milióny korun.

Kryptoměny představují pro podvodníky zlatý důl a poškozeným zbydou oči pro pláč. Ilustrační foto: Pixabay

„Většinou podvodníci přimějí své oběti k instalaci aplikace, pomocí které pak pachatelé získají nadvládu nad mobilním telefonem nebo počítačem poškozeného. Dále se od lidí snaží vylákat údaje k jejich platební kartě, například pod legendou odkazu na přepravní společnost,“ upozorňuje Ladislav Jílek, komisař šumperské policie.  

Otestujte se 

Kromě falešných investic si teď podvodníci oblíbili další trik – vydávají se za zájemce o koupi zboží nabízeného přes internet. Obdobně jako u investičních podvodů vylákají z prodejců informace k jejím elektronickému bankovnictví, a pak jim účet jednoduše vybílí.

V souvislosti se rostoucími případy internetových podvodů připravila policie společně s dalšími organizacemi stránky www.kybertest.cz. Lidé si tam mohou vyzkoušet, jak jsou proti internetovým podvodníkům odolní a o kolik peněz by v případě, že jim naletí, přišli.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava