Známé političce ze Šumperka hrozí pět let vězení. Za to, že malovala pohádkové postavičky

ŠUMPERK - Absurdní případ a zároveň i precedens projednával v úterý 16. listopadu Okresní soud v Šumperku. Na lavici obžalovaných zasedla Zdeňka Dvořáková Kocourková, radní Olomouckého kraje a bývalá zastupitelka města Šumperka. Důvod obžaloby? Malba postavičky z animáku v dětském pokoji a z toho vyplývající údajné porušení autorského zákona.

Radní Olomouckého kraje Zdeňka Dvořáková Kocourková se před lety věnovala zdobení dětských pokojů. Nyní jí za malování pohádkových postaviček hrozí pět let za mřížemi. Foto: Facebook

„Soudní proces probíhá od samého počátku dost podivně. Dobře mi z toho není. Připadá mi, jako by si moje trestní stíhání zadal někdo dost důležitý. A podle toho se proces celou dobu odvíjí. Trvá to už tři roky a zatím stále nemám ani rozhodnutí první instance,” okomentovala kauzu pro Rej.cz Dvořáková Kocourková. 

Současná krajská radní a bývalá malířka namalovala na zeď dětského pokoje oblíbenou postavičku z animáku před necelými třemi lety. Anonymní udání přišlo na policii v lednu 2019. Od té doby se vyšetřování i soudy vlečou. Rozhodnuto mělo být tento týden, ale nestalo se tak.

Verdikt soudu ovlivní práci mnoha dalších výtvarníků  

„Po pěti hodinách přerušila paní soudkyně hlavní líčení. Pokračování nařídila na 10. prosince. Proces mi nebere chuť do života. Naopak. Dodává mi odhodlání, že proti nespravedlnosti a absurditě má smysl bojovat do posledních sil,“ uvedla Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Na verdikt soudu nečeká jen ona, ale možná až stovky dalších lidí v celém Česku – malířů, modelářů a další uměleckých profesí, které se postavičkami z dětských pohádek při své tvorbě volně inspirují.


Zdeňka Dvořáková Kocourková u okresního soudu v Šumperku s obhájcem Michalem Šalomounem. Foto: Facebook



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava