U Postřelmova vyrostla další nová silnice. Rýsuje se obchvat Zábřeha. V Šumperku se začaly hýbat ledy

OKRES – Příští týden se řidičům otevře zbrusu nová silnice mezi Postřelmovem a Chromčí. Vozovka navazuje na nový obchvat Bludova a odvede tranzitní dopravu z obcí, kudy auta projíždí směrem do východních Čech.

Přeložka silnice I/11 odlehčí Bludovu, Postřelmovu i dalším obcím v okolí, kudy auta projíždí směrem do východních Čech. Foto: řsd

„Čtyřkilometrová přeložka silnice I/11 vede mimo zastavěné území a její realizace výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).  

Nová cesta začíná u mimoúrovňové křižovatky za Postřelmovem a pak pokračuje kolem Chromče, za kterou se napojuje na silnici I/11 z Bludova. Stavba začala v roce 2022 a vyšla přibližně na 300 miliónů korun.

Obchvat Zábřeha má být za pět let

Ledy se hnuly i v případě plánovaného obchvatu Zábřeha. Krajský úřad aktuálně vydal územní povolení pro jeho stavbu. Znamená to, že ŘSD může začít připravovat stavební řízení. Stavět by se mělo začít v roce 2026 s tím, že obchvat bude hotový během roku 2029. Ve stejné době je v plánu dokončení také obchvatu obce Libivá. Po rychlostní komunikaci tak řidiči dojedou ze Šumperka až do Mohelnice.

Šumperk se letos dočká technické studie 

Naopak obchvat Šumperka je zatím v nedohlednu. Ale i zde se začaly hýbat ledy. „Na stavbu zpracováváme technickou studii. Realizace je v delším časovém horizontu,“ nastínil Radek Mátl, ředitel ŘSD.

"Jsme rádi, že ŘSD začíná konečně oficiálně komunikovat. V letošním roce bude zpracovávána technická studie na obchvat Šumperka a v souvislosti s tím letos proběhnou mimo jiné jednání ŘSD se starosty dotčených obcí," doplňuje informace místostarosta Šumperka Karel Hošek.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava