Do Šumperka dorazí na tisíc letadel, tanků a bojové techniky. Modeláři zaplní kulturák a chystají akční program

ŠUMPERK - Už tuto sobotu 7. října se v šumperském kulturáku uskuteční další ročník modelářské soutěže Modelfest. Akce se během posledních pár let stala jednou z největších modelářských událostí v Česku. Letos si od ní organizátoři slibují další prolomení rekordu, co se počtu vystavených modelů týče. A novinkou bude zajímavý doprovodný program včetně tanku. O Modelfestu si Rej povídal s Markem Zindulkou, pořadatelem výstavy a členem Modelářského klubu Šumperk. Dozvíte se třeba, jestli existuje dokonalý model nebo jakou výhodu mají při lepení modelů holky.

Marek Zindulka je vášnivý modelář a také pořadatel úspěšné výstavy v Šumperku. Foto: rej

Pojďme hned k jádru věci. Kolik vystavených modelů očekáváte? 

Mělo by se jednat o více než tisícovku modelů. Půjde o letadla, vojenskou techniku, figurky, dioráma, a to v různých měřítcích.

Co se rozumí diorámou? 

To je modelářské ztvárnění nějaké situace – třeba tanku, který zapadl do bláta. Nejde tedy jen o zpracování samotného modelu, ale také okolní krajiny. Musíte vymodelovat trávu, stromy, bláto, kaluže…

Jde o soutěžní výstavu, to znamená, že porota modely boduje a snaží se najít ten nejlepší. Co všechno se hodnotí? 

V prvé řadě je to čistota modelářské práce, tedy to, jak kvalitně se modeláři podařilo model postavit. Hodnotí se zpracování povrchu, geometrie modelu a spousta dalších věcí. U figurek je třeba velmi obtížné ztvárnění obličejů.

Dá se postavit dokonalý model? 

Podle mě ano, ale je to nesmírně náročné. Taková stavba může zabrat stovky hodin a jedná se v podstatě o mistrovskou práci. Věřím, že i takové modely budeme letos v Šumperku mít.

Je výstava určená jen pro modeláře, nebo bude bavit i laiky? 

Určitě, přijít může každý a já věřím, že výstava zaujme každého. Vždy se nám takto podaří lidmi zaplnit celý kulturák, který nám kapacitně už pomalu přestává stačit (smích). Dospělí platí vstupné, ale děti mohou přijít zdarma.

Když jsme u dětí, chystáte pro ně něco speciálního? 

Před soutěží bude probíhat registrace, kam se děti mohou hlásit. S těmito dětmi pak zkušený modelář postaví přímo na výstavě jejich první model. Dostanou zadarmo plastikovou stavebnici a vyzkouší si, co všechno modelařina obnáší. Další zájemci si budou moci pod dohledem odborníků postavit třeba papírové modely.

Je modelařina spíš pro kluky, nebo i pro holky? 

Kluků je víc, ale mezi holkami jsou také moc šikovné modelářky. Vždycky mě fascinuje, jak holky dokážou trefit třeba odstín pleťové barvy. Myslím, že na tohle mají ženy prostě větší cit.

Takže podobně, jak si umí vyhrát s vánočním cukrovím nebo dortem, dokážou vyšperkovat i model nebo diorámu? 

Přesně tak, na obojí je pak radost pohledět (smích).

Co vlastně modelařina obnáší? 

Hlavně vás naučí trpělivosti. Pak jemné motorice, může u vás vzbudit zájem o historii nebo techniku, protože než správný modelář začne stavět model, měl by si o konkrétním letounu nebo jiné vojenské technice něco nastudovat a znát i historické souvislosti.

Letos chystáte i zajímavý doprovodný program. O co půjde? 

Doprovodný program zaplní Pavlínin dvůr, což je hned vedle kulturáku. Budeme tam v polní kuchyni vařit výborný guláš, vystavíme uniformy, návštěvníci se budou moci projet v historickém autubuse a přijede i opravdový tank, který zkonstruoval moc šikovný pán z Bludova. Půjde vlastně o pojízdný model v měřítku 1:1, který bude předvádět na provizorně vyrobeném tankodromu.

Jak těžké je takovou výstavní akci zorganizovat? 

Moc, protože to všechno děláme ve svém volném čase. Snažíme se připravit zajímavou nabídku jak pro laickou veřejnost, tak i přímo pro modeláře. Třeba letos budeme v rámci výstavy pořádat dílny, kde špičkoví modeláři ukážou dalším stavitelům modelů, jak zpracovat diorámu nebo jak znázornit patinu na letadlech. Nešlo by to bez podpory našich sponzorů a města Šumperk, za což jim moc děkuji.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava