Jeseničtí kamzíci slaví výročí. Pro hory jsou ozdobou i pohromou

OKRES – Od přivezení prvních kamzíků do Jeseníků uplynulo právě 110 let. Divoké horské kozy se do nejvyšších moravských hor dostaly v roce 1913. Jejich populace se v průběhu doby měnila, dnes na horách žije zhruba 450 kusů.

Aktuálně žije v Jeseníkách zhruba 450 kamzíků. Foto: CHKO Jeseníky

„Nejdříve byli kamzíci umístěni v aklimatizační obůrce u Malé Morávky. Do volné přírody byli vypuštěni až v roce 1924. Celkem bylo do Jeseníků dovezeno 22 alpských kamzíků a do volné přírody vypuštěno ze dvou obor 42 kusů,“ uvedl Petr Šaj, vedoucí Správy CHKO Jeseníky.  

Ochránci přírody počet kamzíků regulují 

Jeseničtí kamzíci jsou lákadlem především pro turisty a lovce. Ne tak pro botaniky a ochránce přírody. Zvířata totiž mohou horskou floru výrazně poškodit, zvlášť, pokud dojde k jejich přemnožení. Proto se v posledních letech početní stav kamzíků v Jeseníkách reguluje podobně jako u jelenů.  

„Vysoké stavy nejen kamzičí zvěře se dlouhodobě na jesenické přírodě negativně podepisují spásání, okusováním a poškozováním rostlin i odrůstajících dřevin. U kamzíků se tyto vlivy projevují především v nejcennějších lokalitách, jako je například Velká kotlina,“ dodal Šaj.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava