Terezo bravo! Dívčí hokejová reprezentace přepisovala historii. Ruku k dílu přiložila šumperská “dračice”

ŠUMPERK - Skvělé. Neskutečné. Parádní! Český hokej se znovu vyškrábal takřka až na nejvyšší vrchol. Jen v trochu jiné kategorii, než bývá zvykem. Scházel poslední krok. Národní tým hráček do osmnácti let odkopl z cesty za medailovým úspěchem favorizovanou Kanadu a mohl si zahrát o nejcennější světovou trofej. Ruku k dílu poctivě přikládala i šumperská “dračice” Tereza Gildainová!

Tereze Gildainové reprezentační dres sluší, o tom žádná. A když se k tomu přidá medaile z mezinárodního turnaje? Není co řešit... Foto: net

Rodačka z Ústí nad Orlicí se nejrychlejší kolektivní hře učila v nedalekém Lanškrouně. Naprostou většinu svých zápasů odehrála za chlapecké týmy. Pod taktovkou Miroslava Vicence se už jako mladší žákyně dokázala prosazovat proti věkově starším soupeřům opačného pohlaví. V loňském roce se jí podařilo nominovat do dívčí hokejové reprezentace na Zimní olympijské hry mládeže v kategorii U16. 

Terka je rebel 

„Terka je rebel, trochu kluk a zároveň vůdce, kapitán. Technicky má náskok. Jednak proto, že pohybově jí celkem všechno jde, ale především, když přijde domů, vezme hokejku a jde si střílet. Dokáže dřít,” vyjádřil se na adresu bývalé svěřenkyně Vicenec. “Tereza má výhodu, že dokáže hrát jak v pozici útočníka, tak i obránce. Vím, že teď hrála především v útoku, ale obránkyň je v ženském hokeji obecně méně, a tak může mít na tomto postu více možností do budoucna,” netajil svůj pohled na věc rodák ze Šumperka, jenž v posledních letech trenérsky působí na východě Čech. 

Z Lanškrouna do Šumperka 

A právě do šumperské Škoda arény zavál hokejový osud patnáctiletou univerzálku před dvěma roky. A že to byla jízda. Pod vedením Dušana Bařici naskočila do 29 zápasů a zaznamenala v nich třináct branek a šestnáct gólových asistencí. Další dva body přidala v baráži o nejvyšší soutěž. Mladí Draci v ní završili velký sezonní triumf a slavně postoupili do nejprestižnější extraligy. Gildainová k tomu přispěla nemalým dílem. 

Hola, hola, reprezentace volá  

Její výkony, ať už na mezinárodní či klubové scéně, neunikly pozornosti stavitelů družstva, které na mistrovství světa ve Švýcarsku přepisovalo hokejovou historii. Po postupu ze základní skupiny vyřadilo nepříjemné Švédsko, ještě nepříjemnější Kanadu a zlatou radost mu překazily až našlapané Spojené státy. Zvláště skalp “javorových listů” vyvolal obrovský poprask. Mimo jiné i proto, že mladé Češky v předchozím vzájemném duelu na stejném šampionátu podlehly kanadským rivalkám jednoznačně 1:8. V semifinále ale bylo všechno jinak. V každém důležitém ohledu naprosto jinak!  

Na ledě jako ryba ve vodě    

Tereza se na bruslích cítí jako ryba ve vodě. Není divu, vždyť na nich stála od tří let. “Odmala jsem chtěla hokej hrát, ale tím, že to byl klučičí sport, trochu jsem se tomu vyhýbala. Nakonec jsem tyhle pocity překonala. Velkým vzorem pro mě byl starší brácha,” vrátila se na úplný začátek Gildainová.

“Dívčí hokej se nehraje tolik do těla, je opatrnější. Ten klučičí je rychlejší a surovější. Problém s tím nemám, protože kluci do holek tolik nechodí. Žádný extra bomby jsem nikdy neschytala. Vlastně mi je docela jedno, jestli hraju s klukama nebo s holkama. Moc to neřeším.” 

Tereza Gildainová si dobře rozumí nejen s hokejkou a černým pukem, ale i s kopačkami a fotbalovým míčem. “Hokej je oproti fotbalu o dost rychlejší, ale že bych ho měla vysloveně raději, to říct nemůžu. Tím, že se mu věnuju častěji, beru fotbalovou zábavu spíše jako doplněk. Nemám ale v plánu s fotbalem skončit. Naopak se těším na jaro, až zase vyběhneme na zelené trávníky a pořádně si to užijeme.” 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava