Vzpěrač Pliska je znovu zlatý. V boji o titul světového šampiona předčil o třídu soupeře z Arménie

POLSKO – Ve vzpěračské branži není vyšší meta než mistrovství světa. V letošním šampionátu veteránů měla Česká republika několik medailových želízek v ohni, mezi ty nejžhavější patřil šumperský bombarďák Ladislav Pliska.

Ladislav Pliska přidal do své bohaté sbírky medailí další zlato.

Na náročný vrchol sezony odehrávající se nedaleko Krakova se začal připravovat už v lednu. V kategorii M65/109 kg+ nebylo do poslední chvíle jisté, kdo se mu pokusí zatarasit cestu za dalším triumfem. Nakonec změřil síly s Vahramem Khudoyanem z Arménie. A nejen s ním, ale i s rozhodčími, kteří nedávali nic zadarmo, o čemž se na vlastní kůži přesvědčilo mnoho závodníků.

Pliska zahájil část v trhu na 68 kilogramech, a i když se potýkal s nemalou nervozitou, pokus bez problémů zvládl. Ten druhý na 74 kg mírně podcenil a činku nad hlavu šněroval marně. Protože mohlo rozhodovat každé kilo, musel se maximálně zkoncentrovat na následující „repete“. Tentokráte už nezaváhal a vypracoval si tříkilogramový náskok.

Armén v nadhozu nestíhal

V nadhozu se arménskému sokovi nedařilo. Potom, co jeho český vyzyvatel lehce zdolal základních 92 kg, marně zápolil s činkou o váze 96 kg. Ve druhém případě mu smolně vystavila stopku technická chyba při provádění, která nevoněla dvěma arbitrům ze tří.

V tu chvíli bylo o titulu rozhodnuto. Ladislav Pliska s jistotou zlaté medaile v kapse nic nevypustil, a jakmile pokořil 98 kg, nechal si naložit 102 kilogramů. Měl co dělat, aby úctyhodnou nálož se závažím dostal ze země na ramena a podobně těžké to bylo z ramen nad hlavu. Pokus se nevyvedl tak jako ty předchozí, takže bylo nutné udělat několik rychlých krůčků směrem vzad. Ačkoliv to z pohledu pravidel nebylo úplně ideální a předpisové, rozhodčí odhlasovali poměrem 2:1, že jeho usilovné snažení bylo přece jen platné.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava