ZPRÁVY

Lenka Dusová: „Jsem polévkový typ.“

27. října 2015, 15:00, Hana Písková
Lenka Dusová: „Jsem polévkový typ.“ Šumperk - S Lenkou Dusovou, projektovou manažerkou Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu, jsem se nedávno potkala na zahajovacím koncertu Džemfestu v Loučné nad Desnou, jehož součástí byla také prezentace živnostníků, kteří jsou aktivní v projektu Ochutnejte Jeseníky. Lenka má na jednu stranu záviděníhodnou práci, když komunikuje s majiteli restaurací, penziónů i výroben nejrůznějších regionálních dobrot a přitom ochutnává. Na druhou stranu by s ní asi neměnil nikdo, kdo má rád volné víkendy, protože těch má projektová manažerka doprovázející nejrůznější návštěvy a delegace, aby jim ukázala krásy Jeseníků i jejich podhůří, pomálu.

 Profesi projektové manažerky si většina lidí asi představí jako kancelářskou práci. Vy jste asi ale hodně v terénu, je to tak?
Je to tak půl na půl. Jsem hodně v terénu, ale i ta kancelářská práce je potřeba. Každopádně moje práce nejde dělat od stolu. Musím Jeseníky znát, zažívat i ochutnávat, abych je pak mohla dobře prezentovat a přemýšlet, jak k nám přilákat více návštěvníků.

Stěžejní součástí vaší práce je iniciativa Ochutnejte Jeseníky. Chápu to správně, že se snažíte motivovat místní restaurace, aby vařily z místních produktů a poskytovaly kvalitní služby, když už se je snažíte zviditelnit třeba i za hranicemi naší republiky?
V podstatě to tak je. Snažíme se, aby lidé nejen navštěvovali naše hory, ale aby také ochutnávali to, co ke zdejšímu kraji patří. Myslím, že v dnešní době, když člověk někam vycestuje, chce ochutnávat místní gastronomii. A je to projekt i pro místní lidi, aby si uvařili něco dobrého z místních surovin.

S čím jste do tohoto projektu šla a do jaké míry se plní vaše očekávání?
Očekávám, že se nabídka v místních restauracích bude rozšiřovat o tradiční a dobré recepty. Protože když si vyjdete s batůžkem někam dál do hor, tak si přece chcete dát dobrou houbačku (houbovou polévku, pozn. red.) anebo borůvkové knedlíky, a ne jen smažené hranolky, párek v rohlíku nebo bramborovou kaši z prášku.

A zlepšuje se to?
Máme tu už různé výrobce a zpracovatele sýrů, masa, ryb, tak proč nenabízet to místní, co se tu pěstuje, co se tu chová? Samozřejmě to není jednoduché. Neustále mluvíme s kuchaři a provozními restaurací. Snažíme se jim ukazovat, že se dá jídelníček rozšířit o báječná jídla z místních surovin podle tradičních receptů, ale přitom v moderním kabátku.

Můžete uvést příklad?
Snažíme se kuchařům nabízet i vzdělávání, pořádáme pro ně různá setkání, aby si vyměňovali zkušenosti. Právě teď třeba chystáme ve Starém Městě pod Sněžníkem setkání s firmou Pro- Bio. Její odborníci budou předvádět přímo v kuchyni, jaká kouzla se dají dělat se špaldou nebo pohankou, ale i dalšími zdravými surovinami. Z bezmasých jídel totiž stále převládá nabídka smaženého sýru nebo žampiónů. Proč nezkusit něco, co je velmi chutné a pěstuje se přímo v našem regionu?

Kdybyste si udělala čas a podobně jako to dělají Francouzi nebo Italové byste si dopřála několikahodinový oběd nebo večeři, co by tam z regionálního jídelníčku nemělo chybět?
Já jsem polévkový typ, takže vzhledem k tomu, že máme podzim, bych uvítala poctivou houbačku, dýňovou polévku nebo polévku z červené řepy. Nedávno jsem ochutnala skvělé houbové špaldoto s grilovanou zeleninou. Dále bych si dala něco z místní zvěřiny, třeba jelení medailónky s nějakou dobrou omáčkou a jeřabinami. A ze sladkého by nechyběla třeba bramborová placka s ořechy nebo vynikající Maruščiny koláče.

Podzim je asi pro gastronomii hodně příznivým obdobím.
To ano. Je tu čas dýní a hub. Vymýšlíme kampaně, budeme ochutnávat svatomartinskou husu a zvát na zvěřinové hody.

Některé z regionálních receptů se objevily i v našem týdeníku. Mají lidé možnost je někde najít?
Najdete je na stránkách www.navstivtejeseniky.cz v sekci Ochutnejte Jeseníky. Recepty postupně přidáváme a do budoucna plánujeme i speciální stránky.

Pokud si plánujete dovolenou, míříte znovu do Jeseníků, nebo si líp odpočinete v jiných destinacích?
Jeseníky mám spojené s prací a jsem v nich neustále, těžko bych tu vypínala hlavu, nutilo by mě to neustále některé věci sledovat. Takže jedu jinam, i když je pravda, že i jinde monitoruji cestovní ruch a gastronomii. Ráda se ale domů vracím. Když mám chvilku volna, utíkám do hor. Ráda se projdu třeba do lesa ke kostelíčku, kde jsem ráda sama, vychutnávám si klid a srovnám si myšlenky.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.

DO KINA ZADARMO


Hrajte s REJEM o tři vstupenky na novou animovanou komedii EMOJI VE FILMU, kterou promítá šumperské kino OKO až do 23. srpna. Stačí, když pošlete správnou odpověď na soutěžní otázku a budete mít špetku štěstí při losování. Příští týden zveřejníme jména tří šťastlivců, kteří půjdou do kina zadarmo.

Soutěžní otázka:

Kde se odehrává děj animované komedie Emoji ve filmu?

A) uvnitř mobilního telefonu
B) uvnitř mrazáku na zmrzlinu
C) uvnitř lidského těla

Odpovědi posílejte do čtvrtka jako SMS ve tvaru ODPOVĚĎ, JMÉNO, BYDLIŠTĚ na číslo 605 854 541. (Cena jedné SMS odpovídá standardní textové zprávě dle ceníku vašeho tarifu.)


VYHODNOCENÍ

Vstupenku na hudební přehlídku REVIVAL INVAZE, která se uskuteční v pátek 25. srpna v Pavlínině dvoře v Šumperku, vyhráli Pavlína Lešovská ze Šumperka, Martina Hejduková z Velkých Losin, Radka Pospíšilová z Kolšova, Petr Fišer ze Šumperka a Edita Mederová z Rejhotic.
Blahopřejeme! Výhra na vás čeká v pokladně DK Šumperk.