Představení Ďábel proti bohu se vrací. Boblig s Lautnerem svedou souboj v klášterním kostele

ŠUMPERK - Úspěšná inscenace Ďábel proti bohu v hlavních rolích s Petrem Komínkem (Boblig) a Petrem Králem (Lautner) se po několika letech vrací na divadelní prkna. Souboj dobra se zlem vypukne v klášterním kostele v Šumperku první prosincovou sobotu.

Fenomenální herec Petr Komínek si postavu ďábelského Bobliga na jevišti vychutnává. Foto: archiv

"Přijměte pozvání, nechejte se pohltit atmosférou historického místa a přeneste se s námi do druhé poloviny 17.století do víru probíhajících inkvizičních procesů. Vraťte se s námi mezi skutečné historické postavy našeho regionu a naší vlastní historie," zve pořadatel Tomáš Aberle na představení v režii Michaela Taranta.

Boj za pravdu pod tíhou inkvizičních praktik

Inscenace autorky Marie Procházkové nevychází přímo z Kaplického literárního Kladiva na čarodějnice, ani ze stejnojmenného legendárního Vávrova filmu. Odkazuje se spíše na historické prameny a divadelním jazykem vykresluje pouze události spojené se šumperským děkanem Lautnerem a jeho schovanky Zuzanky na pozadí Bobligem zinscenovaných čarodějnických procesů. Na scéně tedy můžete očekávat depresivní fanatismus, emocionální sílu, bezmocnost a beznaděj obětí, zděšení z inkvizičních praktik, konfiskaci majetku, ideologickou manipulaci lidí, boj za pravdu i fyzické zlomení.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava