Italové aplaudovali muzikantům ze Zábřeha. Dechový orchestr se vrátil z úspěšného turné po Apeninském poloostrově

ZÁBŘEH, ITÁLIE - Dechový orchestr Zábřeh má za sebou další povedené turné v zahraničí. Po koncertech v Číně se letos v září moravští muzikanti vydali na jih Itálie. Na cestě dlouhé 3 600 kilometrů sklízeli nadšený potlesk italského publika. Příští rok se na Apeninský poloostrov vrátí.

Členové zábřežského orchestru vyplnili pauzy mezi koncerty poznáváním krás italských měst. Foto: Rej

Padesátka hudebníků v čele s kapelníkem Lubomírem Vepřkem měla namířeno do přímořského městečka Praia a Mare, odkud vyjížděli na koncerty do dalších měst v Kalábrii a Basilicatě.

„Hráli jsme v horském městečku Rivello, na náměstí v Praia a Mare a o den později v místní části La Mantinera. Úspěšný koncert jsme měli také v překrásném historickém městě Maratea, kterému se kvůli soše Ježíše nad městem přezdívá italské Rio de Janeiro," vzpomíná nejmladší účastnice turné, flétnistka Tereza.

Bravo! Provolávali Italové

Zábřežský orchestr uvedl v Itálii program, který nabídl populární kousky od kapely Queen, melodie z filmů Pretty Woman, Flashdance nebo James Bond. Repertoár vyšperkovaný energií a profesionálními výkony zpěváků Ivy Václavové a Petra Ficka sklízel nadšený aplaus Italů, kteří hlasitě provolávali typické "bravo".

„Při koncertě v Praia a Mare jsme zcela náhodou získali cenný kontakt na orchestr z Litvy. Ten se budeme snažit pozvat k nám do Dolních Studének na festival Hudba bez hranic,“ podotkl pozounista Radim Sršeň, který měl možnost ukázat své verbální dovednosti tentokráte také v italštině, když koncerty orchestru konferoval.

35 hodin v autobuse

Kromě prodlouženého léta, koncertování a místní kuchyně si účastníci zájezdu na cestách užili také objevování historie a místních zajímavostí. Absolvovali například exkurzi do skalního kostela a svatyně Chiesa La Madonna della Grotta v Praia a Mare, na lodích prozkoumávali největší kalábrijský ostrov Dino a jeho podmořské jeskyně s azurově modrými vodami. Po cestě na jih Itálie objevovali také zákoutí antického Říma a renesanční Florencie.

„Nejnáročnější pro mě bylo zvládnout pětatřicetihodinovou cestu tam a pak obdobnou zpět. Dala zabrat nám všem, ale zvládli jsme to a už teď se těším na další společné akce se spoluhráči a nově získanými kamarády,“ dodala nostalgicky u autobusu po návratu do Zábřeha hráčka na basovou kytaru Dáša.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava