Na váhu! Řidič náklaďáku dostal rekordní pokutu

JESENÍK – Letos už poněkolikáté se policisté na Jesenicku zaměřili na přetížené kamióny, které ničí silnice. Padly dvě pokuty a obě se týkaly aut, která z jesenických lesů vyvážela dřevo.

Přetížené kamióny jsou nebezpečné pro ostatní řidiče i pro silnice. Ilustrační foto: PČR

„Jeden řidič odmítl s vozem najet na váhu. Dostal proto zatím nejvyšší blokovou pokutu – 100 tisíc korun, kterou na místě zaplatil,“ uvedla Tereza Neubauerová, mluvčí jesenické policie. 

Řidič dalšího auta, které převáželo klády, dostal za přetížený návěs pokutu 15 tisíc korun a dopravní firma kauci ve výši 50 tisíc korun.  

Běžný jev 

Podle policejních statistik jezdí v Česku přetížený každý čtvrtý kamión. Značně tím trpí silnice, které jsou dimenzovány na nižší zátěž. Na Jesenicku je problémem právě doprava dřeva vytěženého po kůrovcové kalamitě, odkud se často převáží do sousedního Polska.  

Potíže s přetíženými kamióny má částečně řešit připravovaná novela zákona. Ta chce více peněz z pokut přihrát obcím. „Obce s rozšířenou působností, které vedou příslušná správní řízení a ukládají pokuty za spáchané přestupky, budou mít dvojnásobek příjmů oproti současnosti. Administrovat přestupky za přetížené kamiony tak pro ně bude výhodnější,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava