Zvláštní úkaz v Jeseníkách: muže zranil krokový proud z bouřky

JESENÍKY – K neobvyklému případu vyjížděla včera odpoledne horské služba. Turistu při sestupu ze Šeráku zranil takzvaný krokový proud. Jde o jev, kdy země po uderu bleskem získá obrovský elektrický potenciál. Osoba, která se poblíž takového místa prochází, pak může dostat zásah elektrickým proudem. A právě to se u Šeráku stalo.

Obecně se při bouřce doporučuje takzvaná šouravá chůze, která riziko zasažení proudem vyvolaným krokovým napětím snižuje. Foto: archiv

„Proud turistovi přivodil krátké bezvědomí. Při našem příjezdu byl už při vědomí a komunikoval. Za vytrvalého a silného deště jsme mu poskytli základní ošetření drobného úrazu, který utrpěl po pádu na zem,” uvedl Ladislav Bedeč, dispečer Horské služby Jeseníky.  

Pocit elektřiny v těle popisovala záchranářům i manželka zraněného turisty. Do nemocnice záchranáři transportovali ještě další, třetí osobu, která stála opodál a celou situaci pozorovala.

Doporučuje se šourat nohama

„Obecně se při bouřce doporučuje takzvaná šouravá chůze, která riziko zasažení proudem vyvolaným krokovým napětím snižuje. Celá skupina postupovala správně, protože se snažila po začátku bouřky odejít z hřebenu a vyhnout se vyvýšeným místům,” doplnil Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. Princip, kterým krokové napětí funguje, je popsán ZDE.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava