Stavební úřad ochrnul. Nestíhá vyřizovat podněty firem ani občanů

ŠUMPERK – V potížích se zmítá stavební úřad v Šumperku. Jeho zaměstnanci nestíhají plnit správní agendu ve stanovených lhůtách. Projevuje se to například v prodlužování stavebního řízení. Důvodů, jež ke kritickému stavu vedly, je několik.

Vloni bylo na Šumpersku vydáno 715 stavebních povolení. Lhůty na vyřízení všech formalit se teď nepříjemně prodlužují. Foto: red

„Největším problémem je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil na trhu práce. Úřad se snaží už více než rok doplnit chybějící počet zaměstnanců, bohužel neúspěšně. Opakovaně jsou vyhlašována výběrová řízení na chybějící pracovníky, na která se nikdo kvalitní nehlásí,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu Luděk Felkl. 

Situaci zkomplikoval covid-19. Část zaměstnanců stavebního úřadu je v karanténě nebo na pracovní neschopnosti. Administrativu stěžuje také složitá a nejasná legislativa.

Ostudná bilance

„Vloni jsem na vydání stavebního povolení k malému bungalovu čekal téměř rok. A to jeho součástí nebyly ani všechny přípojky, takže šlo vlastně o jednoduchý projekt,“ svěřil se Šumperském Reji Tomáš R. z Bludova.

Vydání stavebního povolení se teď v Šumperku může ještě více protáhnout. Přitom už v době předcovidové patřilo Česko mezi státy, kde vyřízení formalit pro stavbu rodinného domu trvalo v průměru 250 dní. Tím se Česká republika zařadila mezi nejhorší na světě – ve srovnání 190 zemí skončila na ostudném 157 místě.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava