Kauza PMŠ po šesti letech – do dražby jde luxusní byt ředitele

ŠUMPERK – Ani po několika letech soudních tahanic a sporů kauza Podniků města Šumperka (PMŠ) nekončí. Do dražby jde totiž byt bývalého ředitele PMŠ Luďka Šperlicha, který byl soudem shledán vinným z porušení povinností pří správě cizího majetku. Město se tak možná dostane k části peněz, které na bývalém manažerovi městské firmy vysoudilo. A nebo taky ne.

Zájemci o dražbu mají k dispozici pouze fotografie exteriéru budovy, kde se Šperlichův byt nachází. Bývalý ředitel PMŠ totiž odmítl exekutora pustit dovnitř. Foto: okdrazby.cz

„PMŠ na bývalém řediteli vysoudily zhruba pět miliónů korun. Ani po tak dlouhé době se žádné větší peníze získat nepodařilo, dražba bytu může být prvním větším umořením škody, která Podnikům v důsledku činnosti bývalého pana ředitele vznikla,“ uvedl Michael Kohajda, zastupitel města a člen správní rady PMŠ.  

Vyvolávací cena je 1,4 miliónu

Samotný byt má dispozici 4+1 a jde do dražby za 1,4 miliónu korun. Nemovitost stojí na Hlavní třídě v Šumperku, dražit se bude v polovině února. I když se luxusní byt prodá, město z něj možná nakonec neuvidí ani korunu. Přednost před uspokojením pohledávek Podniků totiž mohou dostat soukromí věřitelé. 

„Komplikaci představuje zástavní právo na byt, které ovšem zpochybňujeme a máme ho za účelové. Bylo totiž vytvořeno ve prospěch současné zaměstnavatelky pana Šperlicha,“ dodal Kohajda.

Město přišlo o milióny

Luděk Šperlich byl odsouzen za to, že coby ředitel PMŠ nevymáhal pohledávky od firmy JIRDOS, která Podnikům dlužila milióny korun. Společnost časem zkrachovala a město o pohledávky přišlo. Ředitele soud potrestal podmíněným trestem odnětí svobody. Aféra měla tehdy ale i další rozměr. Tři roky natvrdo dostala Šperlichova přítelkyně, jež v PMŠ zastávala funkci pokladní – soud jí prokázal zpronevěru za téměř čtyři milióny korun. Ani jeden z odsouzených přímou vinu nikdy nedoznal.

Bez trestu naopak vyvázli všichni členové městem volených orgánů, kteří měli na hospodaření městské firmy dohlížet. Jakékoliv pochybení odmítl i dlouholetý starosta Šumperka Zdeněk Brož, který PMŠ řídil z pozice předsedy představenstva.

Více informací najdou zájemci o dražbu ZDE.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava