Lidé na Zábřežsku dostanou zdarma nádoby na plast

ZÁBŘEH – Tisíce nádob na třídění plastu dostanou příští rok obyvatelé Zábřeha a dalších obcí začleněných do Mikroregionu Zábřežsko. Projekt za celkem šestnáct miliónů korun má přinést úspory v odpadovém hospodářství.

„Blíží se zákaz skládkování, což výrazně zvedne náklady na likvidaci odpadu. Jediným řešením je zvýšení efektivity třídění a snížení objemu netříděného komunálního odpadu,“ upřesnil smysl projektu František John, starosta Zábřeha a předseda svazku obcí mikroregionu. 

Nové nádoby na odpad dostanou všechny rodinné domy v pětadvaceti obcích Mikroregionu Zábřežsko – týká se to třeba Postřelmova, Dubicka nebo Hrabové. S jejich instalací se počítá i na sídliště a před bytovky.

Vyřízení dotace, která z velké části náklady na realizaci projektu pokryje, potrvá zhruba rok. První „popelnice“ se tak k lidem dostanou na konci letošního roku.   

Zábřeh poplatky za odpady nezvýší

Dohromady má na Zábřežsku dojít k pořízení 9742 nádob do rodinných domů. Rozšíření sítě sběrných míst pro byty zajistí vyšší kvalitu třídění a sníží množství smíšeného komunálního odpadu.

I díky tomuto projektu Zábřeh nebude zvyšovat občanům poplatek za odpady, který činí už několik let 500 korun za rok.

Naopak v okresním městě radnice poplatky lidem zvyšuje pravidelně, a to i přesto, že Šumperané patří v třídění odpadů k nejlepším v celém kraji.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava