Mezi oceněnými startupy je i projekt šumperské studentky. S jakým nápadem uspěla?

KRAJ - Na sklonku uplynulého roku se uskutečnil v prostorách Inovačního centra Olomouckého kraje již pátý ročník přehlídky nejnadějnějších středoškolských startupů v našem regionu. Akce proběhla v rámci programu Soutěž & Podnikej, který dává mladým lidem šanci proměnit myšlenku v reálný podnikatelský projekt a otevřít jim cestu do světa byznysu. V komorní atmosféře své nápady prezentovalo celkem osm studentských týmů. Mezi nimi i Aneta Filipová, studentka prvního ročníku nástavbového studia Střední školy železniční, technické a služeb ze Šumperka.

Studentka Střední školy železniční, technické a služeb Aneta Filipová uspěla mezi oceněnými startupy. Foto: -red-

Studenti měli za úkol vytvořit v průběhu několika měsíců podnikatelský záměr. Sloužila jim k tomu speciální aplikace, která je jednotlivými kroky tvůrčího procesu provedla. Využít mohli také rady mentorů z řad úspěšných podnikatelů. Své projekty na této platformě měly možnost prezentovat celkem dva týmy ze šumperské Střední školy železniční, technické a služeb, která své žáky v rámci výuky i mimoškolních aktivit k rozvoji podnikavosti cíleně vede.  

Porotce zaujal pojízdný barbershop

První z nich byla Aneta Filipová, vyučená kadeřnice a současná studentka nástavbového maturitního studia. Odbornou porotu zaujala svým projektem Pojízdný BARBERSHOP, tedy kadeřnictví na kolečkách, za nějž získala druhé místo. Obstála tak v silné konkurenci středoškoláků z prestižních středních škol a gymnázií celého Olomouckého kraje. Na stupně vítězů jen těsně nedosáhli Kristýna Peroutová, Adéla Sikorová a Ondřej Kačírek, studenti druhého ročníku maturitního oboru stavitelství ze stejné střední školy. Se svým projektem kavárny pro náročné skončili čtvrtí.

Škola své studenty přímo vede k podnikavosti

Úspěch šumperských studentů v této soutěži přímo souvisí se skutečností, že výchova a vzdělání k podnikavosti je jednou z priorit akčního plánu jejich domovské školy. Střední škola železniční, technická a služeb si je totiž vědoma nutnosti vybavit své žáky potřebnými kompetencemi, aby, až opustí školní lavice, uspěli na trhu práce. Za tímto účelem systematicky podněcuje u žáků kreativní uvažování, kritické myšlení a hledání inovativních podnikatelských řešení jak v rámci výuky, tak také při projektovém vyučování, při vedení studentské firmy, formou exkurzí ve firmách, workshopů, přednášek, inspirativních besed s odborníky z praxe či zapojením se do podobných soutěžních aktivit, jako je právě projekt Soutěž & Podnikej.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava