Město ruší vánoční trhy. A pro podnikatele nachystalo past

ŠUMPERK - Vedení města se rozhodlo zrušit vánoční trhy u radnice v Šumperku. Zároveň však přišlo s prohlášením, že o vánoční atmosféru lidé nepřijdou. Podle radnice budou moci podnikatelé prodávat na Hlavní třídě punč. A právě v tom je potíž – ačkoli město kvůli tomu dočasně povolilo veřejnou konzumaci alkoholu v centru Šumperka, stále platí nařízení státu, které to pod pohrůžkou vysokých pokut zakazuje.

„V současné době platí nařízení o zákazu popíjení alkoholu na veřejných místech. Případné zrušení tohoto omezení je v rukou vlády. Ta o něm ovšem bude jednat až na konci tohoto týdne,“ řekla Šumperskému Reji Barbora Peterová, mluvčí ministerstva zdravotnictví, která zároveň odmítla výsledek jednání předjímat. 

Šumperská radnice přitom už ve středu 25. listopadu oznámila, že na Hlavní třídě se punč prodávat bude. „Schválením výjimky z městské vyhlášky o zákazu pití alkoholu na veřejném prostranství budou moci prodejci v centru města nabízet tradiční punče a další nápoje. Výjimka z vyhlášky se vztahuje pouze na centrum města od 29. listopadu,“ informovalo město na své facebookové stránce.

Za porušení vládního nařízení přitom podnikatelům hrozí vysoké pokuty. Prodejci by si proto před tím, než stánek s punčem v Šumperku rozbalí, měli zjistit aktuální informace přímo na ministerstvu zdravotnictví.

„Není vyloučeno, že v rámci rozvolňování bude zákaz brzy zrušen. Tuto neděli však pít svařák v ulicích opravdu nebude legální. Pokutu pak zaplatí lidé, ne radnice, která svým aktuálním vyjádřením klame podnikatele i občany města,“ vyjádřil se Radek Auer, opoziční zastupitel Šumperka.

Město svůj postoj odůvodňuje podporou podnikatelského sektoru v Šumperku. Samotné zrušení vánočních trhů u radnice vysvětluje složitou epidemiologickou situací.

„Vzhledem k nejisté epidemiologické situaci, kdy není jasné, zda bude možné pořádat vánoční akce a za jakých podmínek, rozhodli jsme se trhy u radnice v letošním roce zrušit. Tímto krokem organizátoři trhů, což je město a dům kultury, ušetří z rozpočtu zhruba půl milionu korun,“ dodal starosta Šumperka Tomáš Spurný.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava