Významná funkce pro manžela místostarostky. "Je to zločin proti demokracii," kritizuje opozice

ŠUMPERK - Velkou kontroverzi vyvolal na čtvrtečním jednání šumperského zastupitelstva záměr jmenovat do strategické pozice v představenstvu VHZ Petra Novotného. Manžel místostarostky Marty Novotné je podle vedení města vhodným kandidátem pro práci ve Vodohospodářských zařízení. Opozice naopak jeho kompetenci zpochybnila a celou záležitost označila za klientelismus nejhrubšího zrna.

Město Šumperk vede menšinová koalice složená z hnutí ANO, PRO Šumperk KDU-ČSL a ODS. Foto: -red-

"Nevím, kdo pana Novotného navrhuje, jakou má erudici, nerozumím, z jakého důvodu jsme nedostali v důvodové zprávě vysvětlení, proč je pro tuto funkci kompetentní. Myslím si, že je to chyba, velká chyba, která se nám vrátí," řekl bývalý starosta Šumperka Zdeněk Brož.

"Trafiky pro příbuzné"

"Obsazovat vedení firem, vlastněných městem, na základě rodinné příslušnosti je za hranou všeho. Jde o jednoznačné porušení demokratických principů. Od tohoto vedení města jsem čekal mnohé, ale trafiky pro příbuzné v městských firmách opravdu ne," uvedl zastupitel Radek Auer. "Je to papalášství, klientelismus nejhrubšího zrna, pácháte zločin proti demokracii," dodal Auer. 

"Je to výborný kandidát"

Naopak předseda představenstva VHZ Martin Hoždora označil připomínky opozice za "naprostou hloupost" a dodal: "Je to výborný kandidát."

"Pana Novotného znám osobně, je to dobrá volba, vyvíjí softwary a některé slouží i ve vodárenství," hájil kandidáta také starosta Tomáš Spurný.

Kolik budeme platit za vodu?

Diskutovanou nominaci Petra Novotného nakonec menšinová koalice schválila 16 hlasy díky podpoře zastupitelů za hnutí ProRegion. Nového zástupce města Šumperka v představenstvu VHZ musí ještě potvrdit Valná hromada, která zasedá v prosinci.

Vodovodní infrastrukturu z rukou francouzského konglomerátu do vlastnictví měst a obcí se podařilo převést teprve nedávno. V současné době dochází k obsazování strategických pozic ve vedení firem VHZ a ŠPVS. Obě společnosti budou mít zásadní vliv na výši ceny, jakou budou platit za vodné a stočné lidé na Šumpersku. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava