Lídrem Spojenců je exministr zemědělství Marian Jurečka

KRAJ – Jedničkou společné kandidátky Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj, kterou před podzimními krajskými volbami uzavřeli KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a ProOlomouc, se stal předseda lidovců a poslanec Marian Jurečka. Druhá pozice na kandidátce připadla starostce Jeseníku Zdeňce Blišťanové (TOP 09) a třetí místo olomoucké kardioložce Marcele Škvařilové (ProOlomouc).

Poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka povede lidovce i do krajských voleb. Foto: Facebook Spojenců

"Potřebujeme vytáhnout Olomoucký kraj, kam patří. Hospodářsky bohužel citelně zaostává. Dali jsme si proto za cíl region za čtyři roky dostat na seznamu krajů o tři příčky výš," řekl dnes novinářům exministr zemědělství Jurečka.

Daňové bonusy pro znevýhodněné regiony

Mezi priority koalice patří vzdělávání nebo dostupná zdravotnická péče na venkově nebo péče o seniory. Podle Jurečky je třeba také podporovat hospodářsky slabé oblasti Olomouckého kraje, jako je například Jesenicko či oblasti Konice či Potštátu.

"Tyto regiony by měly být zvýhodněny daňovými bonusy," podotkl.

Lídry jsou ostřílení komunální politici

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Koalici vítězné ANO vytvořilo s ČSSD a ODS.

Hnutí ANO má letos do krajských voleb vést hejtman Ladislav Okleštěk. Lídrem ODS bude hejtmanův náměstek Dalibor Horák. Jedničkou ČSSD je krajský šéf strany a náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Hnutí STAN bude v podzimních krajských volbách v Olomouckém kraji kandidovat společně s Piráty. Lídrem bude zástupce STAN, olomoucký zastupitel a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Lídrem KSČM bude člen krajského zastupitelstva a bývalý hejtmanův náměstek Michal Symerský.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava